Hör barnfamiljerna om varför de sittstrejkar i tio dagar. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Afghanska barnfamiljer i sittstrejk på Norra Bantorget

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i tisdags sittstrejkar barnfamiljer från Afghanistan på Norra Bantorget. De flesta har kommit hit från norra Sverige där de bor och de är här för att protestera mot utvisningarna till Afghanistan.

De flesta av barnfamiljerna kom till Sverige för att söka asyl under 2015, men har fått avslag. Nu samlas de i Stockholm för att under tio dagar försöka göra sina röster hörda för att få stanna i Sverige.

Hör dem i videon.

Ingen amnesti ges

Migrationsverket bedömer säkerhetsläget i Afghanistan som allvarligt, men uppger att konfliktnivån skiljer sig mellan olika provinser. Konflikten har enligt myndigheten dock inte nått den nivå som enligt lag och praxis måste gälla för att alla från ett visst land ska få stanna.

– Kvinnor och barn är ju särskilt utsatta grupper som vi kallar det, då tittar man på vilket manligt nätverk i Afghanistan som man kan få hjälp och stöd av men det måste göras en individuell prövning i varje enskilt ärende. Situationen i Afghanistan är inte sådan att alla kan beviljas uppehållstillstånd, säger Fredrik Bengtsson, kommunikationsdirektör vid Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.