Svenska Afghanistankommitténs vårdcentral i Wardak som utsattes för en attack tidigare i veckan. Foto: Björn Lindh/Svenska AfghanistankommitténVisa alla (8)
Visa alla (8)

Dödlig attack mot svensk klinik i Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Natten mellan den åttonde och nionde juli stormades en av Svenska Afghanistankommitténs, SAK, vårdcentraler i Wardak. Källor till organisationen uppger att den afghanska militären ligger bakom. Attacken krävde fyra dödsoffer och enligt SAK ska klinikchefen vara försvunnen.

Svenska Afghanistankommittén driver flera vårdinrättningar runt om i Afghanistan, där sjukvården prioriteras för kvinnor, barn, människor med funktionsnedsättning och byar på landsbygden. Under natten mot tisdagen skedde ett överfall mot en av klinikerna i provinsen Wardak, väster om Kabul.

– Det här är ett chockerande brott mot internationell, humanitär rätt och vi uppmanar samtliga stridande parter att omedelbart upphöra med användandet av civila och vårdinrättningar som måltavlor, säger Khalid Fahim, programdirektör vid SAK.

Klinikchef försvunnen

Enligt källor tilll SAK utfördes attacken av Afghanistans försvarsmakt. Kajsa Waaghals arbetar i Kabul som kommunikationsrådgivare för SAK.

– Det är ett fruktansvärt brott, det bryter mot all internationell och humanitär lag. Vi tänker på familjerna som har drabbats och de som varit med om incidententen. Vi fördömer det här starkt på alla möjliga plan, säger Kajsa Waghaals.

Fyra personer dödades i attacken. Två av offren arbetade på kliniken. Svenska utrikesdepartementet har inga uppgifter om drabbade svenskar.

I ett pressmeddelande skriver SAK att en medarbetare ska saknas efter attacken. Enligt TT uppger organisationen att det ska vara klinikchefen som blivit bortförd.

Blivit attackerad tidigare

2016 skedde en liknande attack, då dödades två patienter och en 15-årig pojke.

– Det finns inga skäl som kan rättfärdiga den här attacken. Vi vill ge sjukvård till regionens invånare, vi vill hjälpa människor.

Hur upplever du säkerhetsläget på plats?

– Det är inte ett säkert område. Det är kontrollerat av talibaner, men folk försöker leva sina liv som vanligt som det bara går. De vill gå till jobbet och gå till skolan.

Afghanistans största etniska grupp är pashtunerna som omfattar närmare hälften av landets befolkning. Den näst största folkgruppen är tadzjikerna som utgör cirka 30 procent.

Afghanistan är ett av världens fattigaste länder. De dominerande näringarna är jordbruk, boskapsskötsel, hantverk och handel.

I stora delar av Afghanistan pågår strider mellan talibaner, regeringens soldater och internationella trupper.
Våld hör till vardagen för många människor, och situationen förvärras av korruption, organiserad brottslighet och narkotikahandel.

Källa: Nationalencyklopedin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer