Foto: Nam Y. Huh, AP / TT

Vann 4,6 miljarder på lotteri

Uppdaterad
Publicerad

12, 29, 30, 33, 61 och 26. Den nummerkombinationen lyckades en vinnare i New Hampshire pricka in i det amerikanska lotteriet powerball. Den speciella jackpotten gav 570 miljoner dollar, motsvarande drygt 4,6 miljarder svenska kronor

Vem som tog hem lördagsnattens närmast astronomiska vinst är ännu okänt, Vinsten är den näst största i lotteriets historia.  I augusti vann en 53-årig kvinna i Massachussets 759,7 miljoner dollar, motsvarande 6,2 miljarder kronor.

Nattens vinnare ställs nu inför ett ekonomiskt val. Antingen kan personen välja att ta ut hela summan uppdelat på utbetalningar under 29 år eller så kan vinnaren ta ut en lite ”mindre” klumpsumma på 358 miljoner dollar direkt. De flesta vinnarna väljer klumpsumman.

Räcker ett tag

Och 358 miljoner dollar räcker ju ett tag. Vad sägs om att åka på Finlandskryssning dygnet runt i drygt 30.000 år. Om det känns lite enformigt kan man köpa närmare 800 exemplar av Rolls-Royce senaste lyxcabriolet eller varför inte bidra till en bättre värld och köpa över 10 miljoner matpaket från biståndsorganisationer som ger svältande familjer mat i en månad.

Oddset att ta hem den enorma powerball-jackpotten är ett på 292 miljoner. Lotteriet spelas i 44 amerikanska delstater och är oerhört populärt. Genomsnittsamerikanen lägger omkring 1.600 kronor per år på lotter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.