Hugo Chavez Foto: Scanpix

Vann makten med oljelöften

Uppdaterad
Publicerad

Venezuelas president Hugo Chávez var en av Latinamerikas mest lysande men också mest kontroversiella politiska ledare.

Vänsterpolitikern Hugo Chávez vann sympatier i breda lager i Venezuela med löften att använda landets oljerikedomar för att skapa välstånd och hjälpa landets fattiga, samtidigt som han i världspolitiken var en högljudd kritiker av USA.

Han började som fallskärmssoldat och officer och deltog 1992 i en misslyckad militärkupp mot den dåvarande regeringen i Venezuela. Han satt då två år i fängelse innan han benådades.

Chávez död

Vänsterpolitiker samlar makt

När Hugo Chávez vann valen 1998 och tillträdde som regeringschef och president 1999 förändrades Venezuela i grunden. Landet hade betraktats som en demokrati sedan 1958 och två stora partier hade växlat vid makten.

Men de traditionella partierna, kyrkan, näringslivet och militären har under Chávez 14 år som president försvagats och i stället har makten samlats hos Chávez och hans vänsterpopulistiska ”Förenade socialistpartiet” (PSUV).

Chávez började med att byta ut flera av landets domare samtidigt som han gav indianer och andra minoriteter ökade rättigheter som ursprungsbefolkningar. När han 2010 lät stänga den oppositionella tv-kanalen RCTV ledde det till våldsamma protester.

Oljan förstatligad

Under Chávez tog staten kontrollen över Venezuelas största oljebolag och oljeinkomsterna har använts för att hjälpa fattiga och till utvecklingsfonder.

Men samtidigt har inflation och prisstegringar drivit upp levnadskostnaderna. Oppositionen har anklagat Chávez för att oljeinkomsterna slösats bort genom korruption och byråkrati och att han misslyckats med att utveckla ett näringsliv vid sidan om oljan.

USA-kritik och Kadaffi-vän

Sedan Hugo Chávez kom till makten 1999 har förhållandet till viktigaste handelspartnern USA varit ansträngt. Särskilt sedan USA gett ekonomiskt stöd till venezuelanska oppositionsgrupper och Chávez anklagade USA för att ligga bakom ett kuppförsök mot honom år 2002.

Hugo Chávez har istället byggt upp kontakterna med Kuba, Kina, Ryssland, Nordkorea, Iran och Libyen. Han hyllade Libyens Kadaffi som en frihetshjälte och har kallat USA för ett ”hotfullt imperium”. Han har också anklagat USA för att ”bekämpa terror med terror” i Afghanistan.

Sjöng och dansade

Hugo Chávez är känd för sina känslosamma och livfulla tal och framträdanden. Han hade varje vecka ett eget tv-program där han lade fram sin politik, intervjuade gäster och också kunde sjunga och dansa.

Hugo Chávez fick sin cancerdiagnos 2011 och genomgick flera operationer och strålbehandling på Kuba, men när han ställde upp till omval som president 2012 sade han att han var fri från cancer. Sedan början av december 2012 vårdades han dock på nytt på Kuba för sin cancersjukdom.

Vid presidentvalet hösten 2012 samlades oppositionen kring en gemensam motkandidat Henrique Capriles. Men trots att oppositionen var mer enad än tidigare så vann Hugo Chávez presidentvalet – med 55 procent av rösterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chávez död

Mer i ämnet