Foto: SVT

Vänsterväljare ur olika läger oense kring Macron-röster

Uppdaterad
Publicerad

För socialdemokratiskt sinnade Margot Leclercq är det självklart att rösta på Macron på söndag – eller snarare mot Le Pen. Alain Costes från den mer radikala vänstern är dock inte lika säker.

– Det blir ett val i sista stunden, mellan att avstå eller rösta Macron, säger han till SVT Nyheter.

– Vi står i en historisk brytning, mellan högern och vänstern. Jag kallar Macron för extremcenter. Han talar som att ingenting funnits innan honom, och framtiden bara består av honom. Det har inte funnits tidigare. Förutom Napoleon. Macron är en liten Bonaparte, säger Alain Costes och skrattar till.

Det är denne vänsterväljares delförklaring till varför presidentkandidaten Emmanuel Macron är så impopulär bland många fransmän.

Presidentval i Frankrike 2017

LÄS MER: Macrons e-post hackad – ”Intern information sprids”

Kampanjade för Mélenchon

Alain Costes, 54, bor i Parisförorten Ivry-sur-Seine, och har tidigare varit aktivist och även folkvald för Frankrikes kommunistiska parti. I årets valrörelse har han kampanjat till stöd för vänsterrörelsen la France insoumise, vars presidentkandidat Jean-Luc Mélenchon slutade fyra i första valomgången, och därmed slogs ut.

– Han var förkrossad i slutet av första omgången men vi aktivister var inte så förvånade, säger Alain Costes.

Hamon-väljaren: Osäker kring taktiktröstande

Förvåning kände inte heller Margot Leclerq, 26, bosatt i norra Paris och som röstade på socialdemokraternas Benoît Hamon, när hennes kandidat blev utslagen i första omgången, med historiskt lågt väljarstöd och på en femte plats, långt bakom Mélenchon.

– Man kände att han själv att nästan hade gett upp i slutet, säger hon.

– Jag var rädd i första valomgången att det inte var strategiskt att rösta på en svag kandidat. Det jag främst var orolig för var att [högerkandidaten] Fillon skulle gå vidare, tillsammans med Le Pen, men jag valde ändå att inte rösta taktiskt, eftersom de skulle man nog behöva göra i den andra omgång.

LÄS MER: Detta är den franska ekonomins utmaningar

Olika syn på Macron-röstande

Så kommer det nu också att bli, för Margot Leclercqs del, i det avgörande valet mellan Emmanuel Macron och Nationella frontens Marine Le Pen. Margot tycker att Macron är långt ifrån en ideal kandidat, men att han har sina ljusa sidor, särskilt den EU-positiva inställningen.

– Men jag kommer att rösta mot Le Pen, inte för Macron, säger hon.

Alain Costes ser dock söndagens val annorlunda.

– Det blir ett val i sista stunden, mellan att avstå eller rösta Macron.

LÄS MER: Vägen till Elyséepalatset

”Irriterar mig att de avstår”

Själv säger han att det lutar mot att avstå, men att det slutgiltiga beslutet tas i morgon. Margot Leclercq säger att enligt hennes erfarenhet är det också ganska typiskt.

– De som röstade för Hamon kommer att rösta på söndag, men inte alla de som röstat på Mélenchon.

– Det irriterar mig. Mélenchons basväljare är radikala av sig, och att proteströsta i en första omgång för att sedan avstå i den andra är oansvarigt. Det är egoistiskt, säger hon.

Vill inte ge Macron starkt mandat

För Alain Costes skulle en utebliven röst dock vara mycket genomtänkt, förklarar han.

– De finns de som är säkra på att Macron ändå kommer att vinna och därför helt enkelt inte vill ge honom ett starkare mandat.

En röst på Le Pen, menar han samtidigt, är lika otänkbar som den var 2002, när hennes far Jean-Marie Le Pen stod mot högerns Jacques Chirac i det avgörande valet.

– 2002 lyckades Chirac samla det som blev ”den republikanska fronten” mot Le Pen. Alla gick ut på gatan, och demonstrerade. Det är helt annorlunda från i dag.

Röstade du på Chirac då?

– Ja, ja, då var det en icke-fråga.

TV: Här är de två kandidaternas styrkor som talare

Menar att Chiracs svek fäller skugga över 2017

Samtidigt beskriver han Chiracs agerande efter segern, som ett av de största sveken mot de franska väljarna.

– Han talade om nationell enighet i valet mot Le Pen. Vi gav också högern egen majoritet i parlamentet för att han skulle kunna styra. Men efteråt bedrev han bara sin egen högerpolitik, löftet om samförstånd var som bortblåst.

Här, tillägger han, finns ytterligare en förklaring till varför han, och många av hans bekanta inom vänstern, har svårt att tänka sig att rösta på Macron.

– Problemet med Macron är att man inte vet. Han säger sig vara liberal, och det är bra att vara tydlig med det, men man vet inte vad han kommer att uträtta.

”Mer nyfiken än orolig”

Ändå hoppas, och förutsätter nästan, både Margot Leclercq och Alain Costes att Emmanuel Macron på söndagskvällen kan utropas till Frankrikes nästa president.

– Det ska bli spännande att se vad som händer, om han kommer att luta sig mer mot högern eller vänstern. Hur kommer han att bygga sin regering? Jag är mer nyfiken än orolig faktisk, säger Margot Leclercq.

”Hoppas Le Pen-röster bara är uppgivna”

Inte heller Alain Costes oroar sig särskilt för de nära framtiden, men blickar desto mer nervöst mot nästa presidentval.

– Om vi har Macron nu, kommer vi att få ett ännu starkare Nationella fronten 2022, förutspår han.

– Hur ska vi då göra för att om fem år hålla dem från makten? Se bara på utvecklingen av Le Pens siffror.

– Jag vill hoppas att röster på Nationella fronten bara är uppgivna, och hur gör vi för att möta denna hopplöshet? Genom att skapa hopp, finns det en politisk kamp för framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet