USA:s president Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad har lett till kraftiga protester. På bilen protester i Ramallah på Västbanken. Arkivbild. Foto: TT

Väntat USA-veto om Jerusalem

Uppdaterad
Publicerad

FN:s säkerhetsråd har röstat om en resolution med innebörden att alla beslut om Jerusalems status är ogiltiga och måste upphävas.

Som väntat använde USA sitt veto och blockerade resolutionen medan de övriga 14 medlemsländerna röstade för den. Resolutionen, som lagts fram av Egypten, nämnde inte specifikt USA.

Tidigare i december meddelade USA:s president Donald Trump att landet erkänner Jerusalem som Israels huvudstad. Trump planerar även att flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem. Beslutet har lett till kraftiga protester.

USA flyttade sin israeliska ambassad

”Ingen ska tala om för oss”

– Inget land ska tala om för USA var vi ska ha vår ambassad, sade USA:s FN-ambassadör Nikki Haley vid mötet i säkerhetsrådet.

Efter omröstningen tackade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu både Donald Trump och Nikki Haley på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA flyttade sin israeliska ambassad

Mer i ämnet