Amerikansk vapenannons. Foto: Mother Jones

Egen dag för vapen i USA

Uppdaterad
Publicerad

Vapenentusiaster i USA har kommit på ett nytt sätt att agera för sitt intresse: den 19 januari går de man ur huse för vapenvurmens egen dag.

Planen är att svärma runt vapenbutiker och skjutbanor till stöd för rätten att bära vapen. De passar på att göra det två dagar innan Barack Obama avlägger ämbetseden som president igen inför nästa mandatperiod.

Initiativet till ”värdesätt vapen–dagen”, Gun Appreciation Day, har tagits av en rad organisationer, dock inte den stora och inflytelserika vapenlobbyn National Rifle Association (NRA).

Vapendebatt i USA

Skärpta vapenlagar förbereds

Dagen ska ses mot bakgrund av att Obama och hans regering signalerat att skärpningar av vapenlagarna förbereds.

Åtgärderna vidtas till följd av skolmassakern före jul i Newtown, Connecticut, där 20 små barn fanns bland dödsoffren. 20-åringen som sköt ihjäl dem använde sig av flera vapen, som han hade kommit över i bostaden eftersom hans mamma hade licens.

– Obamas regering har visat att den är mer än villig att trampa på författningen för att tvinga sina diktat på det amerikanska folket, säger nu Larry Ward, ordförande i sammanslutningen bakom vapendagen.

– Vi måste förbjuda politiker som angriper våra rättigheter, inte vapen som används flera tusen gånger per dag för att skydda liv och egendom mot kriminella angrepp, säger Alan Gottlieb, grundare till en stiftelse som översätts Andra tillägget. Han är också ordförande i Medborgarkomittén för rätten att ha och bära vapen.

Andra tillägget till USA:s författning är den lagtext som åberopas för rätten att bära vapen.

Obligatorisk personkontroll av vapenköpare, ett riksregister över de lagliga vapnen och förbud mot vissa vapentyper finns bland de planer som presidentens medarbetare har aviserat

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vapendebatt i USA

Mer i ämnet