Obama gör nytt försök skärpa vapenlagar

Uppdaterad
Publicerad

Redan nästa vecka väntas Vita huset inleda arbetet för att få till stånd vissa inskränkningar i hur vapen får säljas och köpas. Men kritikerna menar att Obamas försök att skärpa vapenlagarna är små.

I sitt första tal till nationen 2016 lovar Barack Obama att han nu ska ta tag i de frågor han menar fortfarande är olösta under hans presidentskap – och vapenlagarna är först ut.

– Jag får för många brev från föräldrar, lärare och barn för att vara fortsatt overksam i frågan, sa Barack Obama i sitt tal.

Skolskjutning i Oregon

Utökade krav på vapenköpare

USA är mer splittrat än någonsin i synen på rätten att ha vapen. Enligt personer med insyn i de ågärder Obama väntas föreslå på måndag, innehåller de bland annat utökade krav på bakgrundskontroller av vapenköpare.

Även privata handlare som hanterar stora mängder vapen ska bli tvungna att kontrollera köparna.

I dag är det bara den som sysslar med yrkesmässig vapenförsäljning som måste utföra sådana kontroller.

Men vapenlobbyn är stark i USA och en majoritet av politikerna i kongressen vill inte röra rätten att bära vapen. I USA är det kongressen som stiftar lagar och många av kongressledamöterna tar emot mycket pengar från den starka vapenlobbyn. Amerikanska presidenter har däremot möjligheter att ensamma fatta beslut – så kallade presidentdekret. Men makten gäller inte några avgörande förändringar och ett dekret som fattats kan rivas upp av nästa president som kommer till makten.

Ny lag i Texas tillåter vapen i hölster

Samtidigt som Obama tar initiativ för att minska tillgången på vapen går delstaten Texas, som redan har mycket tillåtande vapenlagar, nu ännu längre i liberal riktning.

På torsdagen trädde en ny lag i kraft som ger Texasborna rätten att bära sina vapen i hölster, rapporterar New York Times.

Under 2015 inträffade 330 masskjutningar i USA, enligt den ideella organisationen Gun violence archive.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolskjutning i Oregon

Mer i ämnet