Foto: Thomas Fehrm/SVT Design

Grafik: Delstaterna med flest dödsskjutningar

Uppdaterad
Publicerad

Ett vanligt påstående från den amerikanska vapenlobbyn är att vapen inte dödar människor, utan att det är människor som dödar människor. Detta är en myt.

I de delstater med högst andel vapenägande är vapendödligheten 114 procent högre än i delstater där ett färre antal personer äger vapen.

Man kan också se att de delstater där det finns vissa restriktioner kring vapenhandel och -ägande generellt uppvisar lägre dödsfall.

Skolskjutning i Oregon

Det kan till exempel handla om förbud mot att inhandla automatvapen och krav på att förvara sina vapen i särskilda vapenskåp.

I delstaterna där flest dödsfall med skjutvapen inträffar, krävs däremot inget tillstånd för att köpa ett vapen. Inte heller finns det något krav på att registrera sitt vapen. 

Ett stort antal studier har gjorts på ämnet och i en studie där man tittat på 30 år av morddata i alla USA:s delstater kunde forskarna se att för varje procents ökning av vapenägandet, följde en nästan enprocentig ökning av dödsfall orsakade av skjutvapen.

Fakta: Delstaterna med flest, och minst, dödsskjutningar

Flest dödsfall via skjutvapen per 100.000 invånare:

  • Louisiana, Wyoming, Alabama, Mississippi, Arkansas och Montana

Minst dödsfall via skjutvapen per 100.000 invånare:

  • Massachusetts, Hawaii, New York, New Jersey, Rhode Island och Conneticut.

Se statistik från samtliga delstater här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolskjutning i Oregon

Mer i ämnet