Det lilla samhället Roseburg i Oregon i nordvästra USA är i sorg. Foto: TT

Roseburg samlas i sorgen

Uppdaterad
Publicerad

I den lilla staden Roseburg samlades under torsdagskvällen lokal tid hundratals människor i en park med tända ljus för att högtidlighålla offren. Samtidigt väntade anhöriga på att få veta om deras vänner och familjemedlemmar överlevt attacken.

– Det är hjärtslitande att bara sitta här och vänta, säger 17-åriga Sarah Cobb, som själv överlevde attacken genom att gömma sig under sin bänk, men som nu väntar på besked om sina kamraters öden, till The Washington Post.

Det lilla samhället Roseburg i Oregon i nordvästra USA är i sorg. Många av de drygt 20.000 invånarna samlades sent igår kväll amerikansk tid för att gemensamt tackla sorgen efter skottdådet på ett lokalt college där 10 människor dog.

Skolskjutning i Oregon

”Manifestera kärlek”

– Vi vet inte varför det här hände. Vi vet bara att vi som samhälle tillsammans måste enas för att skrämma bort skräcken och manifestera kärlek. Bry oss om och trösta varandra, säger Kate Brown, delstaten Oregons guvernör under manifestationen.

I ett litet skogsbrukssamhälle som Roseburg berörs alla när en tragedi likt den här inträffar, alla känner någon som är berörd. 10 människor mördades metodiskt av en tungt beväpnad 26-årig man.

Kommer ta tid

Det kommer ta sin tid innan Roseburg återgår till det normala.

– Det här är ett fantastiskt samhälle och nu ska vi slå undan smärtan och fokusera på att hjälpa varandra, säger Rita Caven, president för Umpqua college, där tragedin inträffade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolskjutning i Oregon

Mer i ämnet