Vapenförbud svårsmält i kongressen

Uppdaterad
Publicerad

President Barack Obama är redo att utmana USA:s mäktiga vapenlobby med skärpta kontroller och ett förbud av vissa skjutvapen.

Obama är beredd att presentera hela sin plan för hur det väpnade våldet i USA ska minska. Presidenten har redan krävt hårdare bakgrundskontroller av köpare – och framförallt ett förbud av ”assault weapons”, vissa halvautomatiska vapen.

-När det 1994 infördes ett förbud mot den här typen av vapen skulle de uppfylla vissa kriterier: ha pistolgrepp, löstagbart magasin, flamdämpare och vikbar kolv bland annat, och underförstått se otäcka, militära ut, berättar Mike Winnerstig, vice ordförande i Svenska Pistolskytteförbundet.

Vapendebatt i USA

Förbudet infördes av president Bill Clinton, men förlängdes inte av George W Bush.

Svårt politiskt läge

Den uppmärksammade skolmassakern i Newtown för drygt en månad sedan, där 26 personer varav 20 barn sköts ihjäl, har hjälpt till att ändra debatt- och opinionsläget till Obamas fördel. Men chansen för ett nytt förbud bedöms ändå vara liten.

-Att tänka sig att Republikanerna skulle rösta igenom något så drastiskt som ett förbud mot vissa vapen, är ganska orealistiskt. Jag tror inte på det. Obama tar en stor risk med utspelet, men samtidigt tror jag att det var en oundviklig åtgärd, särskilt efter Newtown, säger Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Nu eller aldrig för Obama

Vapenlagstiftningen riskerar att bli ytterligare grus i maskineriet i det republikandominerade representanthuset, som dessutom ska förhandla om de akuta budgetnedskärningarna, en höjning av lånetaket och migrationsfrågan. Men Obama måste smida medan järnet är varmt.

-Det är nu, direkt efter återvalet, Obama står som starkast opinionsmässigt. Om något av det här ska gå igenom, så är det nu, säger Åsard.

Per Arvidsson, teknisk expert vid Försvarets Materielverk, är dock tveksam till effekterna av ett vapenförbud.

-Även om man stryper försäljningen i dag, finns det redan enorma mängder vapen i omlopp, säger han.

Winnerstig ser inte heller ett förbud som verkningsfullt, men av en annan anledning:

-De här vapnen utgör en mycket liten del av det väpnade våldet i USA. Däremot har de använts i de högprofilerade skolskjutningarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vapendebatt i USA

Mer i ämnet