Foto: SVT

”Vapenvilan är ett skämt”

Uppdaterad
Publicerad

I Gaza flyttar en familj tillbaka till sitt hem som de tvingats överge och i Tel Aviv är stämningen dämpad. SVT:s utsända rapporterar om läget från båda sidor.

SVT:s utsända korrespondent Bert Sundström befinner sig på plats i Gaza där han träffar han familjen Alajaramee som är på väg att flytta tillbaka in i sitt hus i en by på gränsen till Israel, som bombkriget tvingade dem att överge.

Trots alla som dött är de glada att komma hem och segern ska firas.

Striderna mellan Israel och Hamas 2012

– Vi dricker segerdrycken Sharab, skål, säger familjen.

”De rev mitt hem”

Men efter ögonblicket av uppsluppenhet kommer allvaret.

– Vi har smakat på israelernas förtryck. De har förstört våra liv, de rev mitt hem, säger Ahmed Alajaramee.

Vapenvilan är så klart bra menar dem, men ingen tror att det blir fred på allvar. ”Judarna har stulit vårt land och går inte att lita på”, säger dem och att det skulle bli någon vänskap säger de bestämt nej till.

– Om de så fyller hela mitt hus med guld och pengar skulle jag inte ens hälsa på dem, säger Kafaeea Sallman Alajaramee

Dämpat i Tel Aviv

I Tel Aviv rapporterar SVT:s utsända Marie Nordstrand att stämningen är dämpad efter gårdagens bombattentat. Många israeler menar att den framförhandlade vapenvilan är så väl orrätvis som mycket osäker.

– Det är ett skämt, så känns det. Ta bara det som hände igår. När vapenvilan fick stora rubriker i de israeliska nyheterna kunde man på raden under läsa att Be’er Sheva i södra Israel bombades. Så ser den här fredsförhandlingen ut, säger Dikla Gidoni.

Yan Trishin tycker att villkoren för vapenvilan är orrätvisa.

– Vi anföll Gaza av ett enda skäl, för att vi vill förhindra att vapen kommer in, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striderna mellan Israel och Hamas 2012

Mer i ämnet