SVT:s Bert Sundström säger att vapenvilan tas emot med glädje från båda sidor. Till höger firande palestinier i Gaza. Foto: SVT/Scanpix

”En suck av lättnad”

Uppdaterad
Publicerad

Båda sidor välkomnar andningspausen som vapenvilan innebär, rapporterar SVT:s Bert Sundström som är på plats i Jerusalem.

– Ingen har egentligen velat ha det här som vi trots allt måste karaktärisera som ett litet krig. Båda parter kände nog att det inte fanns något mer att vinna på fortsatta strider. Så alla är nöjda med någon form av lättnad.

Att vapenvilan kommer nu tror Sundström beror på att Israel uppnått vad de anser sig kunna med flyganfallen.

Striderna mellan Israel och Hamas 2012

– Rent strategiskt har den israeliska armén, under de här sju dagarna, nog förstört nästan allt det som man räknar med att man kan förstöra i den här typen av bombkampanjer, så som underjordiska avfyrningsramper, ledningscentraler, lagerfaciliteter för robotar och så vidare. Då är det nog så att för att komma vidare i de militära målen stod man inför att man måste beordra en fullskalig invasion och det är så riskabelt så det ville man helst inte.

Skört uppehåll

Trots att vapenvilan nu inletts verkar tron på att den ska hålla relativt låg. Redan ett par timmar efter att den inletts kom rapporter om ett dussintal raketer avfyrats från Gaza mot israelisk mark. Det fanns även rapporter om en explosion inne i Gaza där ingen skadades, enligt Reuters. Vad som orsakade explosionen är också oklart.

– Reaktionen i Israel är nog att bra att det blev en vapenvila och vi är glada för den. Men vi litar inte på Hamas utan tror nog att någon kommer att börja skjuta därifrån igen, kanske inte om en dag eller om en vecka men det kommer att komma i gång igen och då måste vi göra samma sak. jag tror att man ser det här som en andningspuas och sen går man och funderar över hur länge den kan vara.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sade i går att han gått med på att uttömma möjligheterna för en varande vapenvila, men att det kan krävas en hårdare linje i framtiden.

Tvist om innehållet 

Hos Hamas finns också en skepsis kring avtalets hållbarhet. Hamas exil-ledare Khaled Medhaal sade i går att man kommer att upprätthålla vapenvilan om Israel gör det, men direkt svara på ett eventuellt brott mot den.

– Är Israel medgörliga är vi medgörliga. Men om Israel inte följer avtalet är våra hand på avtryckaren, sade han i går på en presskonferens i Kairo, uppger Reuters.

Avtalet är inte heller oproblematiskt när det gäller innehållet, menar SVT:s Bert Sundström.

– Hamas menar att det i avtalstexten står klart och tydligt att alla gränsövergångar måste öppnas för alla typer av transporter. Där kommer man antagligen att börja tvista redan i kväll.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striderna mellan Israel och Hamas 2012

Mer i ämnet