Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hamas har inte så många kvinnor och barn i fångenskap längre” – hör SVT:s reporter om varför läget är mer komplicerat nu. Foto: SVT

Vapenvilan förlängs – Israel och Hamas överens i sista minuten

Uppdaterad
Publicerad

Avtalet om vapenvila mellan Israel och Hamas skulle under torsdagsmorgonen avslutas – med förlängdes i sista stund.

Förhandlingar om en förlängning av den tillfälliga vapenvila som gällt sedan i fredags har pågått in i det sista mellan Israel och Hamas.

Den nya vapenvilan gäller i ett dygn framöver.

Israel har tidigare uppgett att man kommer att förlänga eldupphöret så länge Hamas går med på att dagligen släppa minst tio personer ur gisslan. Anledningen till den utdragna förhandlingen uppges vara att den lista över gisslan som ska släppas av Hamas på torsdagen varit otillräcklig, enligt israeliska medier.

– Det påstås att Hamas ville inkludera tre döda i de tio gisslan och det kunde inte Israel acceptera, säger Stefan Åsberg, SVT:s utrikesreporter på plats i Jerusalem.

Strax innan klockan sex på torsdagsmorgonen, svensk tid, bara några minuter innan den tidigare vapenvilan löpte ut meddelade IDF att Israel och Hamas kommit överens om att förlänga avtalet då en ny lista accepterats. Vilket även Hamas bekräftar under torsdagsmorgonen, enligt Reuters.

”Förhandlingarna blir svårare”

Problemet framåt är att förhandlingarna om att byta israeliska gisslan mot palestinska fångar kommer bli svårare och svårare, enligt Stefan Åsberg.

– Hamas har inte så många kvinnor och barn fångenskap längre. Vilka man i första hand vill använda i förhandlingssyfte. I nästa skede handlar det om israeliska soldater och unga israeliska män som ska utbytas mot palestinska fångar och då kommer insatserna bli en helt annan, säger Åsberg.

Under en överenskommelse 2011 byttes en israelisk soldat mot tusen palestinska fångar, förklarar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.