Vardagen tillbaka i Kina – men oron för viruset lever kvar

Uppdaterad
Publicerad

Efter en vår med omfattande nedstängningar snurrar hjulen åter Kina, där coronapandemin startade.

I veckan är många kineser dessutom lediga för att fira den ”gyllene veckan”.

– Konsumtionen är igång och människor reser, men man reser inom landet, säger SVT:s Asienkorrespondent Ulrika Bergsten i Morgonstudion.

Vardagen är tillbaka i Kina, där virusutbrottet startade i början av året. Landets gränser är fortsatt stängda, men människor rör på sig, går till jobb och skolor och det är inte längre krav på att bära munskydd.

Enligt SVT:s Kina-korrespondent Ulrika Bergsten är Kina väldigt noga med att framhålla att man inte har haft någon inhemsk smittspridning på 60 dagar.

Coronapandemin

– I Peking lär det enligt uppgifter från myndigheter finnas en person som vårdas på sjukhus för lite svårare covid-19-symtom, och det är en stad med 21 miljoner människor, säger hon i Morgonstudion.

”Kineserna ska konsumera”

Den här veckan är många kineser även på semester för att fira den ”gyllene veckan”, en åtta dagar lång ledighet som i år även sammanfaller med nationaldagen.

– En av grundidéerna med den här av regeringen införda ledigheten är att kineserna ska konsumera. Man ska konsumera varor och tjänster som är producerade i Kina, landet vill minska importen av onödigt gods och öka konsumtionen av dem inhemskt producerade varorna, säger Ulrika Bergsten.

I USA och Europa är oron för en andra våg av coronaviruset stor. Enligt Ulrika Bergsten märker man av oron för coronaviruset även i Kina, bland annat genom stenhårda kontroller och omfattande smittspårning via hälsoappar.

– Men man pratar inte om det som att det snart kommer en andra våg, utan som att hotet kommer utifrån, det är man extremt noga med att framhålla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet