En halv miljon taiwanser arbetar i Fastlandskina, många av dem i Wuhan. Men bara 300 personer har smittats av det nya coronaviruset tack vare framgångsrik smittspårning som inleddes redan i december. Foto: TT

Analys: Varför duckar WHO frågor om Taiwan?

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Taiwan är ett av de länder som med störst framgång hanterat det nya coronavirusets spridning. Men deras erfarenheter delas just nu inte av världshälsoorganisationen WHO. Anledningen stavas Kina, som stoppar Taiwans medverkan i alla internationella organisationer, eftersom man ser Taiwan som en del av Kina. Och anser att alla försök av Taiwan att agera självständigt bör begränsas.

Ulrika Bergsten

Europakorrespondent

 – Kommer WHO att ompröva om man ändå inte ska släppa in Taiwan i organisationen?

Den Hongkong-baserade journalisten Yvonne Tang ställer frågan i en videointervju med kanadensaren Bruce Aylward, som är vice generalsekreterare för Världshälsoorganisationen, WHO.

Coronapandemin

Aylward reagerar som en trotsig tonåring som inte vill bli påmind om att göra läxan eller städa rummet. Han stirrar med nollställd blick rakt in i kameran en stund, och säger sedan att han inte hörde frågan. När Yvonne Tang upprepar den lägger han på luren.

Videoklippet med den pinsamma intervjun har spridits som en löpeld på sociala medier.

Bara två döda i Taiwan

Varför är Taiwan en så känslig fråga för WHO? Borde inte WHO-ledarna vara intresserade av att diskutera alla lyckosamma sätt att hantera spridningen av coronaviruset?

Före helgen hade Taiwan bekräftat i sammanhanget mycket få smittade: bara omkring 300 personer. Och bara två taiwaneser har dött av covid-19 – av en befolkning på omkring 24 miljoner människor. 

Utgångspunkten för Bruce Aylwards ovilja att svara på frågor om Taiwans plats i WHO, är att medlemmen Kina ser Taiwan som en del av Kina.

Ledarna i Peking har länge motarbetat att Taiwan ska ha ett eget medlemskap i hälsoorganisationen. Taiwan är inte heller medlem i FN eller några andra internationella organisationer.

Trots att man har en egen demokrati, flagga och militär så får Taiwan inte betraktas som en egen nation, menar supermakten Kina. Och många av världens länder rättar sig efter Kinas vilja i denna känsliga fråga.

Agerade tidigt mot viruset

Taiwan borde annars vara högintressant för dem som studerar olika hanteringar av virusspridningen.

I korta ordalag kan man säga att Taiwans framgångsrika metod har handlat om att agera mycket snabbt och mycket transparent. Redan veckan före jul uppmärksammades smittskyddsmyndigheten i huvudorten Taipei på att ett tidigare okänt coronavirus spreds i den kinesiska staden Wuhan.

Eftersom en halv miljon taiwaneser arbetar på det kinesiska fastlandet – många av dem i just Wuhan – insåg myndigheten att smittan också hotade Taiwan.

När Wuhan sattes i karantän i januari började taiwaneserna genast kartlägga alla som rest till Wuhan-trakten under senare tid. Stränga gränskontroller med hälsokontroller av alla inflygande från Fastlandskina, Hongkong och Macau infördes. Man samkörde olika hälsodatabaser med olika personers resedata, och kunde på så vis effektivt spåra virusets rörelse och kontakta personer som kunde vara smittade.

WHO anklagas för undergivenhet

Men faran är inte över. Myndigheter i både Fastlandskina och Taiwan förbereder sig nu på en andra våg av smitta, när coronaviruset sprids över Europa och USA. Styret i Taipei säger nu att WHO allvarligt riskerar taiwanesers liv genom att hålla Taiwan utanför organisationen.

Bruce Aylwards agerande i videointervjun späder nu på kritiken om att WHO sitter i Kinas knä. Hans chef, WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus, har anklagats för att vara alltför undergiven mot Peking, och ifrågasatts för att han inte kritiserat att kineserna till en början försökte dölja coronautbrottet för omvärlden.

I februari berömde WHO-chefen till och med Kinas coronahantering. Han sa bland annat i en uppmärksammad intervju att Kina vet vad de gör.

– Om jag fick covid-19 skulle jag vilja få min behandling i Kina, sade WHO-chefen.

Det är svårt att inte ställa sig frågan: trodde andremannen Bruce Aylward verkligen att han skulle slippa frågor om Taiwan i en intervju om coronahantering?

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet