En ny klimatrapport från FN drar slutsatsen att världens länder måste mångdubbla insatserna för att nå klimatmålen. Foto: TT

Världen på väg mot över tre graders uppvärmning

Uppdaterad
Publicerad

Världens länder måste mångdubbla insatserna för att nå klimatmålen. Den slutsatsen drar FN i sin årliga Emissions gap report. Men det krävs mer än dubbelt så snabba utsläppsminskningar för att klara max 1,5 grads uppvärmning jämfört med 2 grader. Ändå påstår FN-rapporten att det fortfarande är möjligt att nå det tuffare målet.

FN:s miljöprogram UNEP konstaterar i rapporten att:

  • Världen gör alldeles för lite för att klara de klimatmål som beslutades i Paris 2015. Dagens klimatplaner leder mot en uppvärmning på 3,2 grader istället för 1,5 eller 2 grader.
  • Det är betydligt tuffare att nå 1,5 grader än två. För att hålla uppvärmningen under 1,5 grader måste åtgärderna femfaldigas och vara 7,6 procent om året. Idag ökar utsläppen med cirka 1,5 procent om året.
  • För att klara 2 grader räcker det att minska utsläppen med 2,7 procent/år. Det är ett betydligt lägre tempo, men ändå måste åtgärderna vara tre gånger kraftfullare än idag.
  • Bara fem av de tjugo största länderna (G20) har satt upp mål för nollutsläpp.
Största utsläppsländerna. Totalt samt per person. (exkl. landanvändning). Källa: UNEP Foto: FN

Det är teoretiskt möjligt att fortfarande nå målet om 1,5 grader enligt UNEP, men det kräver en snabb och genomgripande omställning. Många forskare tvivlar dock på om detta är möjligt. Enligt parisavtalet ska de frivilliga klimatplaner som länderna lämnat in FN skärpas 2020 men UNEP pekar på att länderna inte har råd att vänta tills dess.

– Vi måste komma ikapp för alla år som vi har väntat. Om vi inte gör det kommer 1,5-gradersmålet vara utom räckhåll innan 2030, säger Inger Andersen, chef för UNEP, i en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.