Världen största triceratopsfossil går under klubban

Uppdaterad
Publicerad

Fossildelarna av ”Big John”, den största triceratopsen någonsin upptäckts av paleontologer, är nu till salu. Bjässen auktioneras ut i oktober med ett förväntat slutpris på runt 15 miljoner kronor.

För 66 miljoner år sedan vandrade ”Big John” över vidderna i vad vi i dag kallar South Dakota i USA. Det var där paleontologerna grävde fram de första resterna av honom 2014. I utgrävningen lyckades man hitta 60 procent av dinosaurien, inklusive en nästintill helt intakt skalle som mäter 2,6 meter.

När auktionen går av stapeln i oktober räknar auktionshuset Drouot i Paris med att ”Big John” kommer säljas för mellan 12 och 15 miljoner kronor.

– Jag kan tänka mig att det finns ungefär ett tiotal köpare i hela världen för den här typen av objekt, säger auktionsförättaren Alexandre Giquello.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.