Analys: Rahaf al-Qunun räddades av sociala medier

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

För några dagar sedan hade Rahaf al-Qunun 24 följare på Twitter. I dag har hon 131 000. Aktivisternas kampanj gjorde den 18-åriga saudiska kvinnans flykt till en global angelägenhet – och än en gång vänds ljuset mot situationen för kvinnor i Saudiarabien.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Det var i söndags som Rahaf al-Qunun skulle gå ombord på ett flyg till Australien från Bangkoks internationella flygplats men stoppades av myndigheterna. Saudiska ambassadtjänstemän hade lagt beslag på hennes pass och ville skicka henne till Kuwait som hon just anlänt ifrån.

Men al-Qunun vägrade. Istället barrikaderade hon sig på ett hotellrum. Därifrån började hon sända ut sina rop på hjälp via Twitter. ”Jag är flickan som flydde till Thailand. Jag är nu i verklig fara eftersom saudiska ambassaden försöker tvinga mig att återvända” löd hennes första tweet. Sedan:”Jag är rädd. Min familj kommer att döda mig.”

Flydde under semester

Någon timme senare hade hashtagen #SaveRahaf inkluderats i en halv miljon tweets, och människorättsorganisationer engagerade sig i hennes fall. Rahaf al-Qunun berättade att hon misshandlats och låsts in av sin familj i åratal och att hon dödshotats av släktingar efter att hon avsagt sig sin muslimska religion.

När familjen befann sig i Kuwait på semester blev det möjligt att fly. Där kunde Rahaf gå ombord ett plan till Thailand utan att ha sin pappas tillåtelse. Hennes mål var att ta sig till Australien och söka asyl, något hon nu fått.

En del aktivister säger att al-Qunun skapat en revolution mot Saudiarabiens förmyndarskapslag. Varje saudisk kvinna i landet står under förmyndarskap av en man som vanligen är en familjemedlem. Utan den manlige förmyndarens tillstånd får de till exempel inte gifta sig, skilja sig, resa utomlands eller söka viss sjukvård.

”Önskar ni tagit hennes telefon”

När jag och SVT:s fotograf Pernilla Edholm reste i Saudiarabien förra året mötte vi flera kvinnor som hoppades att förmyndarskapslagen var på väg att avskaffas. De menade att det skulle vara en naturlig följd efter att det blivit lättare för kvinnor att arbeta och att de fått rätten att ta körkort.

Men istället greps ett stort antal kvinnorättsaktivister bara en månad innan det blev tillåtet för saudiska kvinnor att köra bil i juni i somras. Flera sitter fortfarande frihetsberövade, andra har tystats.

Förmyndarskapet är något som påverkar alla kvinnor i Saudiarabien, från födseln till graven. Men Rahaf al-Qunun gjorde frågan om sitt liv till en global angelägenhet via Twitter. När världen såg på ändrade sig de thailändska myndigheterna och valde att inte sända henne tillbaka. Den saudiske ambassadtjänstemannens reaktion på beslutet blev talande: ”Jag önskar att ni tagit hennes mobiltelefon, det hade varit bättre än att ta hennes pass.”

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.