Världens dyraste diamant

Uppdaterad
Publicerad

Petra Diamonds koncernchef Johan Dippenaar såg rätt nöjd ut i september förra året när man hade hittat en diamant på ett drygt hekto i Cullinangruvan i Sydafrika.

I dag var han nog minst lika nöjd efter att den vita diamanten på 507 carat ropats in vid en auktion för 250 miljoner kronor. Det är det högsta pris som betalats för en oslipad diamant.

Nu ska väl inte diamanten sättas på en ring som den är, utan först spjälkas upp och slipas så flera kvinnor kan få ta del av underverket.

Cullinangruvan utanför Pretoria i Sydafrika har levererat stora diamanter tidigare, bland annat världens största diamant, den 3.106 carat (621 gram) tunga The Cullinan. Den spjälkades senare upp i Afrikas stjärna-samlingen av diamanter som nu kan beskådas infattade i de brittiska kronjuvelerna i Towern.

Nils Edman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.