Foto: SVT/TT

Världens farhågor och förväntningar med Trump som president

Uppdaterad
Publicerad

I parlament och regeringskanslier runt om i världen har ögonbryn höjts med stigande förvåning för varje Trumpsignerad tweet om den kommande amerikanska utrikespolitiken. SVT Nyheters korrespondenter rapporterar om förvirring och oro runtom i världen. Men även om förhoppningar.

Oro och osäkerhet präglar stämningen bland många av världens ledare. Många har tröttnat på gissningslek och kremlologi.

– Här i Kina är tålamodet definitivt slut, säger SVT Nyheters Asienkorrespondent, Susan Ritzén.

USA-val 2016

– Twitterutspel fungerar inte i utrikespolitiska relationer, så umgås man inte länder emellan, säger hon, om den kinesiska synen på den blivande presidentens sätt att kommunicera.

En oförutsägbar ledare i Nordkorea och hotande konflikt om Kinas militära intressen i Sydkinesiska sjön har ökat spänningarna i regionen. Donald Trump har retat upp de kinesiska ledarna med sina positiva signaler till Taiwan som Kina anser vara en utbrytarrepublik.

Läget spänt i Mellanöstern

I Mellanöstern är läget spänt efter Trumps utspel om att flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem och nominera en hårdför pro-israel som ny ambassadör i Israel.

Frankrike har varnat för ”extremt allvarliga konsekvenser”. 

Palestinska ledare har hävdar att regionen kommer att sättas i brand och hotar med att upphäva sitt erkännande av Israel från 1993, om flyttplanerna sätts i verket.

– Ambassadflytten är en viktig symbolfråga för båda sidor, säger Stefan Åsberg, SVT Nyheters Mellanösternkorrespondent.

– Det krossar palestiniernas drömmar om en tvåstatslösning med en delad huvudstad. Om de inte får besöka sina heliga platser kommer en ny våldsvåg att blossa upp, säger han.

Den israeliska regeringen har stora förhoppningar att fortsätta med bosättningspolitiken. Israel förväntar sig också en hårdare ton mot Iran.

Även Turkiet ser möjligheter med den nye amerikanske presidenten. President Erdogan hoppas på hjälp att bekämpa de kurdiska styrkorna.

– Erdogan har varit missnöjd med det amerikanska flygunderstödet för turkiska trupper i Syrien, säger Stefan Åsberg.

Merkel markerade

Bland EU:s ledare börjar nu en ny verklighet och världsordning tona fram, där Europa får sköta sina egna affärer, både ekonomiskt, politiskt och militärt.

– Vi europeér har vårt öde i våra egna händer, konstaterade en sammanbiten Angela Merkel, efter Trumps varma ord om Brexit, hans kritik den tyska flyktingpolitiken och mot militäralliansen Nato, som han betecknade som ”obsolet”.

– Hans protektionistiska hållning och motstånd mot frihandel kan få till följd att Europas ekonomi saktar ner, säger Rolf Fredriksson, EU-expert på SVT Nyheter.

– Trump visar inga tendenser att vilja bry sig om vad EU-ledarna tycker och han verkar vilja agera över deras huvuden, säger Rolf Fredriksson.

Rysk Nato-kritik

– De flesta i Ryssland, både politiker, experter och vanligt folk utgår ifrån att relationerna till USA kommer att förbättras när Donald Trump tillträder, säger Bert Sundström, SVT Nyheters utsände i Moskva.

Den ryska ledningen hoppas att sanktionerna efter invasionen i Ukraina upphävs och kanske till och med accepterar – om än inte officiellt erkänner – Rysslands annektering av den ukrainska Krimhalvön.

– För att det ska bli bra relationer utgår man härifrån att Trump också lyssnar på Rysslands kritik av Nato:s förstärkning i östra Europa, säger Bert Sundström.

Den tillträdande presidenten kräver att de europeiska länderna satsar mer egna pengar på sitt försvar. USA:s villkorslösa stöd för Europa är inte längre självklart. Bedömare talar om en ny världsordning där efterkrigstidens era är slut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet