Objektet beskrivs som kanske ”den sista fortfarande existerande av sitt slag”. Foto: Pixabay/Faksimil

”Världens ovanligaste” tv-spelskonsol till salu på auktion

Uppdaterad
Publicerad

En vandringssägen, en myt, spelvärldens svar på Loch ness-odjuret. Många har trott att den inte existerade, men nu ligger den ute på auktion. Spelkonsolen ”Nintendo Playstation” är inget korrekturfel, utan det kanske sista existerande fysiska beviset för det misslyckade samarbetet mellan jättarna Sony och Nintendo i början av 90-talet. Den som vill bli ägare till ett stycke spelhistoria får nog räkna med att betala dyrt.

Under tidigt 1990-tal hade Nintendo och Sony planer på att samarbeta, och tillsammans utveckla en spelkonsol som använde cd-skivor istället för spelkasetter.

Men på grund av att man inte kunde komma överens om hur licensieringen skulle fungera gick de två företagen skilda vägar, och utvecklade oberoende av varandra det som skulle bli Sony Playstation och Nintendo64.

Länge trodde man att inget konkret kom av det misslyckade samarbetet, men 2009 hittades en prototyp till den tilltänkta Nintendo Playstation i ett utauktionerat parti som ska ha tillhört en chef på Sony.

Tackade nej till norska miljoner

Mannen som köpte partiet, Terry Diebold, har under flera års tid rest runt och visat upp sin dyrgrip på spelmässor, och ska ha tackat nej till ett erbjudande om tolv miljoner kronor från en köpare i Norge.

Nu auktionerar han istället ut objektet – det sista kända i sitt slag.

Foto: Faksimil

Palmer Luckey, uppfinnare av Oculus Rift, är en av dem som lagt bud på den sägenomspunna konsolen. ”Vilka är galningarna som hela tiden bjuder över mig?” skriver han på Twitter.

Retrospel kan ofta gå för mycket stora summor. En oöppnad kopia av Super Mario Bros såldes för nästan en miljon kronor på auktion.

Auktionen ska avslutas den 6 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.