De rör sig allt längre från skyddade områden, och stöter ofta på farliga människor. Nu befarar flera forskare att geparden, världens snabbaste däggdjur, kommer dö ut om man inte sätter in åtgärder, det skriver BBC.
Minskar drastiskt
Enligt rapporten gjord av personer från bland annat Zoologiska Institutet i London och kattdjursorganisationen Panthera, är mer än hälften av de nu levande geparderna utspridda över sex olika länder i södra Afrika.
Samtidigt minskar de asiatiska geparderna allt mer, och man befarar att endast 50 djur finns kvar i Iran.
Hamnar utanför reservat
Geparderna är ett av de rovdjur som jagar över störst yta, och därför har många av katterna lyckats hamna utanför sina reservat. Områden kring reservaten används mer och mer av bönder, och ger allt mindre plats åt geparderna till att jaga.
I Zimbabwe i södra Afrika har populationen minskat från 1.200 till endast 170 geparder på bara 16 år. Den största anledningen ska vara just förändrade landskap.
Säljs som sällskapsdjur
BBC har tidigare rapporterat om gepardungar som säljs svart och används som husdjur. Där säljs de för kring 10.000 dollar (drygt 90.000 kronor). Under de senaste 10 åren har omkring 1.200 gepardungar illegalt tagits från Afrika för att säljas, enligt en djurrättsorganisation för geparder. Dock tror man att 85 procent av dem dött under resan ut ur världsdelen.
Uppmanar till rödlistning
I rapporten, som publicerats i tidsskriften Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) uppmanar man nu Internationella Naturvårdsunionen att rödlista geparden, alltså ändra dess status från sårbar till starkt hotad.
Detta, menar författarna till rapporten, skulle hjälpa till att lägga fokus på internationella åtgärder som räddar kattdjuret från att utrotas.