• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Demonstranter i Myanmar lördagen 27 mars. Foto: TT

Världsledare fördömer våldet i Myanmar: ”Ett massmord”

Uppdaterad
Publicerad

Minst 114 människor har dött i oroligheterna i Myanmar, bland dem en 5-årig pojke. Allt fler världsledare fördömer nu våldet.

”Militären firade ’väpnade styrkornas dag’ med att begå ett massmord på befolkningen som den ska skydda”, skriver Tom Andrews, FN:s särskilda sändebud för mänskliga rättigheter i Myanmar.

I Myanmar uppmärksammades de ”väpnade styrkornas dag” med protester runtom i landet under lördagen.

Det urartade med att styrkorna öppnade eld mot demonstranterna. Enligt den oberoende nyhetsbyrån Myanmar Now ska minst 114 personer dött. Enligt New York Times finns bland annat en 5-årig pojke och flera unga tonåringar bland de döda.

– De dödar oss som fåglar eller kycklingar, till och med i våra hem. Men vi kommer fortsätta demonstrera oavsett. Vi måste fortsätta tills juntan faller, säger Thu Ya Zaw, en av demonstranterna, enligt Reuters.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör korrespondenten Peder Gustafsson förklara varför han inte tror demonstrationerna kommer upphöra. Foto: AP/SR.

Gemensamt uttalande

Allt fler världsledare fördömer nu våldet. Under natten till söndagen gick försvarschefer i ett flertal länder ut i ett gemensamt uttalande.

“En professionell militär följer internationella uppföranderegler och är ansvarig för att skydda – inte skada – de människor man tjänar”, skriver de.

Uttalandet är undertecknat av försvarschefer från USA, Danmark, Australien, Kanada, Tyskland, Grekland, Italien, Japan, Nederländerna, Nya Zeeland, Sydkorea och Storbritannien.

Tidigare under lördagen reagerade även FN och Sveriges statsminister Stefan Löfven.

”Det är oacceptabelt och kräver ett fast, enhälligt internationellt svar. Det är viktigt att hitta snabb lösning på den här krisen”, skriver Farhan Haq, talesperson för FN:s generalsekreterare António Guterres.

”Jag är orolig över Myanmars säkerhetsstyrkors eskalerande brutalitet. Oskyldiga civila, även små barn, dödas. Våldet måste omedelbart upphöra. Sverige följer händelserna noggrant och kommer att kräva ansvar”, skriver Stefan Löfven på sitt internationella twitterkonto.

”Ryssland är en sann vän”

USA:s utrikesminister Antony Blinken hyllar demonstranterna som står upp mot militärjuntan och fördömer samtidigt våldet.

”Vi är förskräckta över blodsutgjutelsen av burmesiska säkerhetsstyrkor. Det visar att juntan kommer att offra folks liv för att tjäna de få”, skriver han på Twitter.

Men trots det ökande internationella trycket på juntan så har de fortfarande allierade. Under militärparaden på lördagen fanns Rysslands biträdande utrikesminister Alexander Fomin på plats vid generalen Min Aung Hlaings sida.

– Ryssland är en sann vän, sade generalen enligt TT.

Även representanter från bland andra Kina, Indien och Pakistan var där.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sedan militärkuppen den 1 februari har demonstranter tagit sig ut på gatorna för att protestera. Foto: Reuters

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer