Den 20 ledarna vid G20-mötet har nu nått en kompromiss kring klimatfrågan. Foto: TT

Världsledarna har enats om ett gemensamt slutdokument

Uppdaterad
Publicerad

Ledarna på G20-mötet i Hamburg ska ha enats om ett gemensamt uttalande som samtliga medlemmar står bakom. Men en punkt fanns det länge oenighet om – klimatfrågan. USA ställer sig fortsatt utanför Parisavtalet.

Under G20-mötet i Hamburg har det varit spänningar mellan världsledarna om känsliga frågor som Nordkorea och Syrien. Mötet i Hamburg har därför blivit ett av de stormigaste på åratal, skriver AFP.

LÄS MER: Polisen slog tillbaka kaoset i Hamburg

En av de svåra frågorna är den om klimatet. 19 av 20 medlemmar bekräftar att de tänker följa Parisavtalet om klimatet, det uppger en EU-representant på mötet. USA har en annan ståndpunkt när det gäller fossila bränslen, något som många av de andra länderna invänder mot, enligt EU-representanten. USA är det enda landet som inte valt att följa Parisavtalet.

Enats om slutdokument

Efter den sista dagen på G20-mötet har nu världsledarna kunnat enas om ett gemensamt slutdokument. I dokumentet står det enligt AFP såhär om klimatet:

”USA kommer att verka för att arbeta nära andra länder för att hjälpa dem att använda fossila bränslen på ett mer rent och effektivt sätt, samt verka för att bidra till att distribuera förnybara och andra rena energikällor mot bakgrund av vikten av tillgång till energi och säkerhet”.

LÄS MER: Kina tar ledningen i klimatfrågan

– Det vi har sett idag är ett rungande och samstämmigt engagemang för klimatåtgärder från världsledare från både norr och söder. De har antagit en handlingsplan för klimat och energi som kommer att bidra till att understryka övergången på den här nivån för kommande år. I denna politiska kontext är detta en noterbar prestation av den tyska förbundskanslern Angela Merkel, säger Laurence Tubiana, vd för European Climate Foundation och fortsätter

– Det är endast USA:s president Donald Trump som nu lämnas isolerad i dessa frågor. Nu har Merkel och de andra ledarna chansen att accelerera övergången till en koldioxidsnål ekonomi och att skörda hälso- och ekonomiska fördelar för deras folk. Merkel kan börja den processen vid det bilaterala toppmötet med Frankrikes president Emmanuel Macron nästa vecka.

Trump nöjd över mötet med Putin

Igår träffades Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Donald Trump för första gången. Trump ska ha sagt att mötet med Putin var ”fantastiskt”, det skriver CBS Vita huset-korrespondent Steven Portnoy på sin Twitter.

Trump ska tidigare ha kommenterat sitt möte med Storbritanniens premiärminister Theresa May som en succé, det skriver Aftonbladet.

LÄS MER: ”Inget talar för att USA, Ryssland och Kina kommer att enas”

I dag är det G20-mötets andra och sista dag och USA:s president Donald Trump har under dagen bland annat haft ett möte med Kinas president Xi Jinping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.