Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
EU:s klimatövervakningstjänst varnar för fler globala värmerekord och extrema väderhändelser framöver. Foto: Arkiv/SVT

Varmaste oktober hittills – varning för mer värme globalt

Uppdaterad
Publicerad

Oktober månad blev den varmaste uppmätta oktobermånaden globalt hittills, enligt EU:s klimatövervakningstjänst Copernicus data.

– Och det blir ännu varmare, säger Samantha Burgess, biträdande direktör på Copernicus.

Oktober månad har varit exceptionellt varm globalt, och EU:s klimatövervakningstjänst pekar ut månaden som den varmaste oktober de uppmätt, i ett dataset med mätningar som går tillbaka till 1940.

Medeltemperaturen på land uppmättes i oktober i år till 15,3 grader Celsius i genomsnitt, vilket är 0,4 grader varmare än det tidigare rekordet år 2019.

– Det är helt exceptionella avvikelser i genomsnittstemperatur den här månaden, precis som i september. Vi ser att vi är på väg mot det varmaste året som någonsin uppmätts, säger Samantha Burgess.

Globala havstemperaturrekord

Även den genomsnittliga globala havstemperaturen slog rekord i oktober, och havsisen runt Antarktis var samtidigt på en rekordlåg nivå under perioden, för den sjätte månaden i rad.

– Vi är också på väg in i det södra jordklotets sommarmånader, och har en El Niño med varmare hav än normalt. Allt sammantaget leder det till att vi ser att det blir ännu varmare även in i 2024.

Fler extrema väderhändelser

Samantha Burgess varnar nu för fler extrema stormar och översvämningar, och mer hetta, torka och skogsbränder – extrema väderhändelser som många i världen redan har upplevt under året.

– Vi vet att det kommer att ske. Inte exakt var, men så här varma temperaturer gör att de händelserna ökar. Vi behöver verkligen ambitiösa klimatplaner nu för att hejda uppvärmningen. Och varje tiondels grad gör skillnad.

Lyssna i klippet ovan vilka tecken Samantha Burgess ser att den globala uppvärmningen går snabbare än beräknat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.