Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jim Skea om hans syn på risker med klimatförändringarna. Foto: SVT/Per Leandersson

IPCC: ”Inte som att vi faller över ett stup vid 1,5 graders uppvärmning”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns hopp – men då krävs att vi agerar. Det är budskapet från FN:s klimatpanel IPCC efter sommarens globala värmerekord.

– Det är inte som att vi faller över ett stup när vi passerar 1,5 graders uppvärmning. Riskerna ökar successivt, säger ordföranden Jim Skea till SVT.

Sommaren 2023 var den varmaste som någonsin uppmätts på jorden, visar siffror från EU:s klimattjänst Copernicus. Jim Skea, som valdes till IPCC-ordförande så sent som i somras, säger att han själv är chockad av den i takt i vilken klimatförändringarna tycks ske.

Han varnar dock för att dra allt för stora slutsatser än.

Klimatkrisen

– Frågan är om det här är början på någonting som kommer att vara permanent eller om det är början på en kortare cykel. Vi vet helt enkelt inte det än, vi behöver forska på det, säger Skea i Aktuellt.

Oro för alarmism

Jim Skea har den senaste tiden varit i något av ett blåsväder efter en omtalad intervju i tyska Der Spiegel. Kritiker anklagar honom för att där ha tonat ned allvaret i den pågående klimatkrisen genom att vända sig emot ”alarmism”. För SVT förtydligar han sitt resonemang.

– Budskapet jag försöker förmedla är att vi inte ska dras in i en känsla av hopplöshet på grund den brådska vi befinner oss i. Jag är rädd att det skulle orsaka handlingsförlamning och att man då känner att det inte finns någon poäng i att agera.

”Förankring hos folket helt avgörande”

Som exempel på områden med stor potential för att motverka klimatförändringarna nämner Skea förnybar energi, återplantering av skog samt möjligheten att minska utsläpp av metan från fossila bränslen.

Det finns mycket som regeringar runtom i världen kan göra, menar Skea, men för att inte andra problem ska uppstå krävs att åtgärderna förankras hos befolkningen.

– Att man försäkrar sig om att folk känner att de är del av beslutsfattandet, att de förstår vilka risker vi kan undvika, det är absolut avgörande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet