• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Extremvärme drar in över Europa Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT

Extremvärme drar in över Europa

Uppdaterad
Publicerad

Delar av Europa har drabbats av en extrem värmebölja, med temperaturer på uppemot 40 grader. Många myndigheter varnar nu för att värmen kan innebära fara för både liv och samhälle.

Det är länder som Frankrike, Grekland, Italien, Spanien, Schweiz och Rumänien som väntas få temperaturer på runt 35-40 grader. I storstäder som Paris, Madrid och Rom kan temperaturen klättra över 40 grader under dagen och helgen.

Myndigheterna i Rom har rekommenderat att äldre personer och barn inte går ut alls under dygnets varmaste timmar.

Håll er inomhus

Liknande råd har också kommit i en rad andra länder och i Frankrike uppmanas till exempel medborgarna att dricka vatten, hålla sig inomhus och undvika alkohol. 

Värmeböljan innebär också ytterligare en påfrestning för länder som redan är under hårt tryck på grund av coronapandemin.

Hjälp ensamma grannar

Internationella Röda korset varnar nu för att de människor som är mest sårbara för covid även är mest sårbara för extrem värme. Man uppmanar därför människor att ha koll på, och hjälpa, grannar och nära och kära som kan vara extra utsatta i värmen. 

I Spanien står många invånare också inför en extra utmaning i hettan då kravet på att bära munskydd inte är helt kompatibelt med extremvärme.  

I nuläget ser det ut som att de extrema temperaturerna kommer att hålla i sig över helgen, men börja sjunka på söndagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer