Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fouad Youcefi om säkerhetsuppgifterna: ”Man ska tolka uppgifterna lite försiktigt” Foto: SVT

Varningen i USA: Allvarligt nationellt säkerhetshot – i rymden

Uppdaterad
Publicerad

Mike Turner, ordförande för det amerikanska representanthusets underrättelseutskott, varnar för ett ”allvarligt nationellt säkerhetshot” mot USA. Nämligen att Ryssland vill ha kärnvapen i rymden.

Nu bekräftar Vita huset att Ryssland tros utveckla antisatellitvapen – men om kärnvapen är det tyst.

Onsdagen den 14 februari gick republikanen Mike Turner ut med en ovanlig varning om ett ”allvarligt nationellt säkerhetshot” efter att man fått tag på ny underrättelseinformation.

Informationen ska ha gjorts tillgänglig för alla kongressmedlemmar, men Turner vill även att viss information ska göras tillgänglig för lagstiftare att granska och för allierade till USA.

Källor till CNN: ”Mycket oroande och destabiliserande”

Enligt två av CNN:s källor, som ska ha sett uppgifterna, rör det sig om hot som kopplas till Ryssland. Flera källor kallar hotet för ”mycket oroande och destabiliserande”.

– Vi fick precis reda på det här, säger en av källorna till CNN.

Enligt källor till ABC ska det handla om att Ryssland vill placera kärnvapen i rymden, för att möjligtvis kunna slå ut satelliter.

Ryssland avfärdar uppgifterna

Ryssland avfärdar å sin sida uppgifterna helt. Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger till den statliga nyhetsbyrån Tass att det hela rör sig om ”ytterligare ett knep från Vita huset”.

– Jag tänker inte kommentera detta på något sätt, säger han.

Men på torsdag bekräftade även John Kirby, talesperson för USA:s försvarsdepartement, att Ryssland tros utveckla vapen för att slå ut just satelliter.

– Vi analyserar fortfarande den här förmågan. Vi tar det här potentiella hotet på stort allvar och vi undersöker vilka åtgärder vi ska vidta, säger han under en presskonferens.

– Jag vill understryka att det här inte är en aktiv förmåga, och den har inte sjösatts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.