Rusning till matbutiker i Peking

Uppdaterad
Publicerad

Kina genomgår sin värsta covidvåg sedan pandemin började i Wuhan för drygt två år sedan. Särskilt utsatt är mångmiljonstaden Shanghai  – som fått pekingborna att rusa till matbutiker eftersom en strikt nedstängning nu också befaras i huvudstaden.

Sedan fyra veckor tillbaka har Shanghai varit nedstängt på grund av den ökade smittan, vilket har fått de flesta av stadens 26 miljoner invånare till att tvingas stanna hemma. Över en halv miljon smittofall  har registrerats sedan den 1 mars.

Även i Peking har smittan ökat – och det har fått pekingborna att befara en liknande situation som i Shanghai. Människor rusar därför nu till matbutikerna för att bunkra upp inför en eventuell nedstängning, trots att bara ett dussintal smittofall har rapporterats senaste veckan.

Coronapandemin

– Det är helt tomt på hyllorna i mataffärerna och mycket som är nedstängt, säger Ulrika Bergsten, SVT:s Asienkorrenspondent.

En mataffär i stadsdelen Chaoyang i Peking. Bara i Chaoyang bor 3,5 miljoner människor – som gett sig ut för att bunkra upp. Foto: privat

Peking har haft nedstängningar till och från under hela pandemin, men anledningen till oro nu är för att man ser vad som händer i Shanghai.

– De flesta i Peking har förberett sig i veckor på en nedstägning. Men jag tror inte de kommer få en liknande nedstängning som i Shanghai, det är betydligt mer organiserat i Peking.

Fortsatt strategi om nolltollerans

Eftersom Kina fortfarande för en strikt covidpolicy, som innebär en nolltollernas mot viruset, fortsätter därför landet med hårda restriktioner.

– Man har politiskt låst in sig i ett hörn. Det började som en poltiskt prestige att föra en nolltollerans och att man nu skulle överge den skulle innebära år av förlorat arbete, säger Ulrika Bergsten.

Det handlar också om att undvika en sjukvårdskollaps.

– Det finns väldigt få akutsjukvårdsplatser i Kina.

Barn i karantän utan sina föräldrar

Det finns flera faktorer till att smittan har ökat i landet. Dels på grund av mer testning men också en skepsis för Kinas egna vaccin, Sinapharma och Sinovac.

– Särskilt bland äldre, där är många ovaccinerade, säger Ulrika Bergsten.

I Shanghai genomförs dagliga covidtester och de som testar positivt förs till karantänsanläggningar utanför staden. Barn under sju år har fått vara i karantän på särskilda barnavdelningar utan sina föräldrar.

– Det är något som upprört många. Flera amerikaner har lämnat eftersom det är för stor risk att familjer splittras, säger Ulrika Bergsten som själv lämnade Kina i mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet