Värsta värmeböljan i Grekland på 34 år – steker ägg på plåt

Uppdaterad
Publicerad

Det fortsätter att vara extremt varmt i södra Europa. I Grekland har det inte varit lika varmt på över tre decennier. Något som gjort vissa greker experimentella – går det till och med att steka ägg utomhus i extremhettan?

Värmen har lett till flera allvarliga bränder, men också andra problem. Ett av dem har uppstått när landets nästan elva miljoner invånare, och tre miljoner turister, ska försöka svalka sig i hettan. Eltillgången. Detta har lett till att den grekiska regeringen bett allmänheten om hjälp.

– Jag vill försäkra grekerna om att allt som är mänskligt möjligt har gjorts för att säkra landets strömförsörjning. Men vi ber också konsumenterna att hjälpa oss, säger landets premiärminister Kyriakos Mitsotakis.

Värmeböljan betyder också att flera platser tvingas stänga under eftermiddagstimmarna. Atens turistmagnet Akropolis är ett exempel.

– Vädret är fruktansvärt, det är väldigt varmt, säger Ricard Pratt, spansk turist som precis besökt det arkeologiska monumentet.

Se mer från värmeböljan från Greklands huvudstad Aten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.