Foto: RONEN ZVULUN, TT/ Jonathan Bengtsson, SVT

Analys: Slutet för drömmen om en tvåstatslösning

Publicerad
Analys ·

Dagen är kommen. Idag planerar Israel att annektera den bördiga Jordandalen på Västbanken. Det var ett vallöfte en pressad premiärminister tog till. Nu spelar Netanyahu ett högt spel som kan påverka hela Mellanöstern.

Frida Björk

Reporter

Tre parlamentsval och 17 månader av övergångslösningar tog det innan Israel lyckades bilda en ny regering. Benjamin Netanyahu sitter kvar som premiärminister och Israel väger Västbankens framtid. Vad som ska ske är fortfarande höljt i dunkel trots att dagens besked har potential att omforma Israel, Palestina och resten av Mellanöstern.

I praktiken handlar annekteringsfrågan om helt andra saker: ett sätt att ena väljarna, en ansatt premiärminister och ett desperat vallöfte som ska infrias. Frågan är om någon ens vill ha en annektering? Men för att inte tappa ansiktet måste Benjamin Netanyahus komma med ett besked vad som händer med de över 20 procent av Västbanken han vill inta.

Tyst från Vita huset

Donald Trump har tidigare gett grönt ljus för att annektera Västbanken, men nu är det tyst från Vita huset. Palestinierna höjer ett varningens finger och FN har meddelat att ett genomförande kan vara ett allvarligt brott mot internationell rätt. En annektering innebär slutet på drömmen om en tvåstatslösning.

När tidsfristen går ut, den 1 juli, ser det snarare ut att bli en utgångspunkt för en diskussion än ett klart besked från premiärministern. Vågen som väger Västbankens framtid verkar inte bli det styrkebesked Netanyahu hade hoppats på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Israel

Mer i ämnet