Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joakim Paasikivi, överstelöjntant och lärare på Försvarshögskolan, berättar om Ukrainas offensiv och hur deras artilleri skiljer sig från Rysslands.

Paasikivi: Västerländska artilleripjäser ger effekt

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas regering planerar en offensiv i söder, mot staden Cherson och kusten för att återta förlorad terräng. Överstelöjtnant Joakim Paasikivi menar att offensiven bör tolkas som en signal på att de västerländska vapensystemen ger effekt mot de ryska styrkorna.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har länge efterfrågat moderna västerländska precisionsvapen som skydd mot de ryska angreppen. Något som experter menar har gett lyckat resultat. Nu meddelar Ukrainas regering att man planerar att sätta in en offensiv mot staden Cherson och landets södra delar.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi tror att den planerade offensiven kommer bidra till en ökad moral både i Ukraina och internationellt.

– Jag tror att den fyller två syften. Dels internt mot den ukrainska befolkningen – att man inte bara försvarar sig utan avser att återta terräng. Men också en signal internationellt att ”stödet fungerar, ge oss mer”, säger Paasikivi i SVT:s Aktuellt.

Överstelöjtnanten tror att Ryssland är väl medvetet om att en ukrainsk motoffensiv är på väg.

– Det kommer inte gå att hemlighålla att man för fram förband. Då är det lika bra att bygga moral på det.

Handlar om precision

Volodymyr Zelenskyj har också uttalat sig om fördelarna med västerländska vapen och hur de gör skillnad i området.

– När man från rysk sida skjuter med raketartilleri skjuter man mot en kilometerstor yta och hoppas att man träffar. De västliga systemen kan skjuta på rätt hus eller rätt hörn av huset. Så det är precisionen som gör att man får effekt, säger Joakim Paasikivi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.