• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Visa alla (2)
Visa alla (2)

Vatikanen förbereder sig på att välja ny påve

Uppdaterad
Publicerad

Vem ska fylla de röda skorna? Nu börjar arbetet med att välja en ny påve. Kläderna har redan sytts klart – i tre olika storlekar.

I Vatikanen är förberedelserna i full gång för att välja en ny påve. Och det är i alla avseenden ett ovanligt påveval. Den gamle påven har inte avlidit, han har avgått. Och dessutom, vilket är mycket ovanligt, diskuteras det om en vilja till öppenhet inom Vatikanen.

Öppenheten inför konklaven, när kardinalerna låses in i Sixtinska kapellet för att välja påve, är större än tidigare. Kardinalerna som kommer utifrån vill få uttömmande information om alla skandaler, för att göra ett bra val.

Man kan redan se påvens nya kläder i skyltfönstret hos skräddaren som sydde Benedictus XVI:s garderob. Kläderna finns i tre storlekar: Small, medium och large. Ingen vet ju ännu vem som ska ta över ledningen av världens 1,2 miljarder katoliker.

”Påven är inte en andra Gud”

I Roms alla kloster och kyrkor är den stundande konklaven det stora samtalsämnet. Det är där som 115 kardinaler väljer ny påve efter Benediktus XVI, som avgick för att han inte längre orkar. Det historiska beslutet har förändrat bilden av påven.

– Han har visat att påven inte är en andra Gud. Vi har glorifierat påven i hundra år. Under Medeltiden hade påven stort inflytande, men han var inte helgonförklarad på samma sätt som i dag, säger Notker Wolf, abbot på Sant’Anselmo-klostret.

En mänskligare påve alltså, för en kyrka som är splittrad av alla skandaler. De amerikanska kardinalerna, som väger tungt i konklaven, håller presskonferens. Det är en absolut nyhet inför ett påveval. De markerar att de vill ha förändring och öppenhet i Vatikanen.

– Jag känner mig säker på att kardinalerna kommer att dela med sig av all den information som behövs för att göra detta viktiga val, säger kardinal Sean Patrick O’Malley.

Måste lära känna varandra

Kardinalerna som kommer från världens alla hörn måste lära känna varandra för att kunna välja påve. Vem är konservativ och vem vill ha en modernare kyrka? Vill de verkligen bekämpa pedofilin? Hur ska Kurian, den påvliga regeringen reformeras och vem låg egentligen bakom stölden av påvens dokument den så kallade ”Vatileaks”-skandalen?

Hur ska påven vara då? När jag frågar på gatorna i Rom får jag olika svar:

– Han ska vara mycket stark och snäll samtidigt. Han får inte låta sig dras med av med det gamla hovet som hittills bara har gjort honom ont. Hoppas att blir en beslutsam påve som städar ut ordentligt i kyrkan, säger Leda Di Mantova.

– Efter den första svarta presidenten (i USA), varför inte en svart påve, säger Francoise Bernard.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Påven avgår

Mer i ämnet