Visa alla (2)

Vatikanen öppnade benhus i jakt på prinsessor

Publicerad

Under lördagen öppnade Vatikanen två så kallade ossuarier – rum för förvaring av mänskliga ben – som hittades förra veckan i närheten av två tomma prinsessgravar från 1800-talet. Här hoppas man finna kvarlevorna från prinsessorna samt en tonårsflickan som försvann för 36 år sedan.

Inne i ossuarierna låg det tusentals skelettdelar som tillhört dussintals människor.

– Vi förväntade oss inte att det skulle finnas så mycket ben, säger en genetiker som arbetar med fallet till AFP.

Öppningen av prinsessan Sophie von Hohenlohe och Charlotte Federica av Mecklenburgs gravar skedde efter ett anonymt tips om att de möjligen innehöll kvarlevorna av Emanuela Orlandi, dotter till en av Vatikanens anställda. Orlandi försvann 1983 då hon var på väg hem från en musiklektion, endast 15 år gammal.

Brodern: hoppas hon lever

Federica Orlandi som är syster till den försvunna tonårsflickan, sa till journalister på lördagen att upptäckten gjorde ett starkt intryck på henne, eftersom det kan vara benen till hennes syster. Benprover har nu skickats på dna-analys.

– Men vi vill inte tänka på det för mycket innan vi har fått ett resultat, säger hon.

Emanuelas och Federicas bror Pietro Orlandi säger till AFP att han fortfarande hoppas att systern lever.

Tipset till Orlandis familj bestod av ett fotografi föreställande en grav prydd av en änglabild, med texten ”Titta vart ängeln pekar”. Gravarna visade sig dock vara tomma, vilket Vatikanen förklarat med att benen troligen flyttats i samband med kyrkogårdsarbeten på 1960- och 70-talet.

Skådespelaren och designern Ira von Fürstenberg, en avlägsen ingift släkting till von Hohenlohe, har kallat benens försvinnande ”en ofattbar, galen situation”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer