Foto: SVT

Vattenfall kan tvingas stänga kolkraftverk

Uppdaterad
Publicerad

Den tyska regeringen vill fasa ut kol och sätter nu hård press på det egna landets energijättar. I dag beslutades att kolkraftverken måste minska utsläppen kraftigt för att Tyskland ska nå det egna klimatmålet till 2020. Vattenfall kan därmed tvingas stänga delar av sina kolgruvor och kraftverk.

Samtidigt som världens länder samlas i Lima i Peru för att förhandla fram ett nytt klimatavtal, håller Tyskland på att hamna i en pinsam sits. Föregångslandet är nämligen på väg att missa sitt eget klimatmål.

Utsläppen ska minska 40 procent till 2020, men i dagsläget ser det ut som resultatet bara blir -33 procent. Koleldningen har ökat  och står nu för en fjärdedel av elförsörjningen.

Klimatmötet i Lima 2014

Därför beslutade på onsdagen den tyska regeringen om ett nytt klimatprogram som ska minska utsläppen med ytterligare upp till 78 miljoner ton koldioxid de närmaste fem åren.

Nyckelåtgärderna handlar om stöd till elbilar, tumskruvar på kolkraften och nästan fördubblade subventioner till energibesparingar. Enligt ekonomiminister Sigmar Gabriel ska stödet till isolering och andra åtgärder öka från omkring 18 till 30 miljarder om året.

Behöver stänga åtta kolkraftverk

Kolkraftindustrin ska klara en stor del av det betinget. Energijättarna, däribland RWE och Vattenfall, ska tillsammans minska utsläppen 22 miljoner ton per år. Det motsvarar ungefär att stänga åtta kolkraftverk.

Medan industrin befarar att beslutet kommer att slå mot jobb och export så gläds miljörörelsen även om den anser att det inte är tillräckligt. Enligt Greenpeace, som länge drivit en kampanj mot Vattenfalls kolgruvor, betyder beslutet för Vattenfall att bolaget måste minska utsläppen 4,9 miljoner ton om året. Det motsvarar i så fall att stänga ett block i kraftverket Jänschwalde.

– Det här skickar en tydlig signal till Vattenfall och andra energiaktörer på marknaden att kolkraft snart kommer tillhöra det förflutna och att satsningar på förnybar energi är vägen framåt. Svenska regeringen måste nu se till att Vattenfall avbryter pågående process med att öppna fem nya brunkolsgruvor i Tyskland och istället tar ansvar för att fasa ut sin klimatskadliga verksamhet, säger Annika Jacobson chef Greenpeace Sverige.

Vattenfall letar ny ägare

Men Energiminister Gabriel har tidigare förnekat att det handlar om att tvinga kraftverk att stänga. Det handlar om en avveckling av gamla ineffektiva kolkraftverk som är möjlig tack vara ett elöverskott.

– Jag lägger inte fram något förslag om att stänga kolkraftverk, sa Sigmar Gabriel.

Pressen från alla de svenska riskdagpartierna att Vattenfall ska göra sig av med den europeiska fossildelen har varit stor, och Vattenfall meddelade i samband med sin kvartalsrapport nyligen att man nu ska försöka hitta en ny ägare till brunkolsverksamheten i Tyskland. Dagens beslut att kolet ska fasas ut snabbare kan sannolikt försvåra en försäljning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmötet i Lima 2014

Mer i ämnet