Lövbränningarna av sockerrör är en av orsakerna till smogen som drabbat Thailand. Myndigheterna har tillfälligt förbjudit metoden men att hugga av löven är dyrt och bönderna fortsätter som tidigare. Se lövbränningarna i videon. Foto: Reuters / AP Photo/Sakchai Lalit

Veckolång smog över Bangkok

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna i Bangkok uppmanas bära munskydd när de är utomhus för att undvika den hälsoskadliga smog som täckt staden i mer än en vecka. Orsaken anses vara trafik med också lövbränning av sockerrör. Invånarna anser att myndigheterna inte gör tillräckligt, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Under måndagen låg ett tjockt täcke av smog över Bangkok. Mätningar visar på 95 mikrogram per kubikmeter av så kallade 2,5-partiklar, partiklar som är så små att de kan ta sig in lungorna och orsaka både kortsiktiga och långsiktiga hälsoproblem.

Det uppmätta partikelnivåerna är nästan dubbelt så höga som den maxgräns som myndigheterna anser vara godkänt ur hälsoperspektiv. Föroreningarna är anledningen att 437 skolor i staden kommer hållas stängda på onsdagen.

Trafik och bränning av sockerrör

Enligt thailändska myndigheter är orsaken till smogen i Bangkok stillastående luft i kombination med partiklar från bland annat trafiken. Men smog har även drabbat centrala och nordliga delar av landet och föroreningarna där anses främst ha orsakats av lövbränning av sockerrör.

Bönder som producerar sockerrör bränner vanligtvis av löven på plantorna eftersom det är billigare än att hugga av löven. Men bränningarna skapar luftföroreningar och myndigheterna har förbjudit lövbränningar under årets två första månader. Det har dock gjorts lite för att kontrollera efterlevnaden av reglerna och vissa bönder fortsätter som förut, rapporterar Reuters.

Frustrerade Bangkokbor

Invånarna i Bangkok är inte nöjda med myndigheternas agerande. Enligt en nyligen publicerad enkät från NIDA-universitetet i Bangkok som nyhetsbyrån AP tagit del av ansåg 81 procent av 1 256 personer att myndigheterna inte gjort tillräckligt.  

Thailands premiärminister Prayuth Chan-cha beklagade sig i vid en framträdande i provinsen Narathiwat över att det är svårt att tackla föroreningarna, skriver tidningen Bangkok Post.

– Vi kan inte bara lägga skulden på människor och straffa alla förorenare eftersom resultatet av straffåtgärder skulle skapa andra allvarliga problem för samhället. Vi måste förlita oss på samarbete, säger premiärministern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer