Vicepresidenten Emmerson Mnangagwa tros ha tagit över makten i Zimbabwe. Foto: TT/AP

Vem är Zimbabwes nye ledare Emmerson Mnangagwa?

Uppdaterad
Publicerad

Den sparkade vicepresidenten Emmerson Mnangagwa verkar ha tagit makten i Zimbabwe med hjälp av militären. – Han har blod på händerna, säger Magnus Walan från biståndorganisationen Diakonia.

Emmerson Mnangagwa sparkades nyligen från sin post som vicepresident. Enligt ännu osäkra och obekräftade uppgifter har han tagit makten med hjälp av militären. Enligt tweets from Mugabes parti ZANU-PF är Manangagwa den nye ledaren för partiet.

Brutala övergrepp

– Han har stått vid Mugabes sida under utrensningarna av vita jordägare och deltog i de brutala övergreppen och massmorden i början av 80-talet då upp till 20.000 människor från Ndebelefolket dödades av politiska skäl. Han har blod på händerna, säger Magnus Walan från biståndsorganisationen Diakonia.

Protesterna mot Mugabe

Kallas ”Krokodilen”

Vicepresidenten kallas ”Krokodilen” efter gruppen ”Crocodile Gang” som han ledde under befrielsekampen mot kolonialmakten. Han blev gripen och torterad och mötte Robert Mugabe i fängelset under sitt 10-åriga straff. 1977 blev han utnämnd till Mugabes närmaste rådgivare och har suttit vid hans sida på olika ministerposter sedan självständigheten. Efter det senaste valet 2013 utnämndes han till vicepresident.

Sparkades av Grace Mugabe

Den 6 november fick han sparken av Mugabe som anklagat honom för att planera en statskupp. Emmerson Mnangagwa sa sig vara hotad till livet och lämnade landet. Grace Mugabe anses ligga bakom beslutet och konkurrerar om makten efter den 93-årige presidenten.

– Det handlar om vem som ska ta roffa åt sig de sista tillgångarna i det utblottade landet i form av guld och diamanter, säger Marika Griehsel, journalist och Afrikakännare.

Oppositionen splittrad

– Folk har inte mat för dagen och är helt beroende av pengar från utlandet. Man vill inte ha en militärdiktatur men inte heller Mugabe eller hans fru och oppositionen är splittrad, säger Marika Griehsel.

– Ekonomin är i fritt fall och människorna har tappat tron på demokratin. Därför är det svenska biståndet till civilsamhället väldigt viktigt, säger Magnus Walan. Diakonia och andra organisationer har stöttat människorättsgrupper i Zimbabwe i 20 år.

– Det är oroväckande att oppositionen inte har lyckats nå framgångar i valen. Det är viktigt att stötta fria och oberoende medier och ge människor hopp om en bättre framtid, säger Magnus Walan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna mot Mugabe

Mer i ämnet