Se filmen som kylt ner relationen mellan EU och Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets mottagande av EU:s ledarduo väcker både irritation och frågor i Bryssel. Under besöket blev EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen förpassad till en soffa –  då mötesrummet visade sig endast ha två stolar framdragna och de snabbt togs upp av Erdogan själv och EU:s rådsordförande Charles Michel.

Och i sociala medier spekuleras det om Turkiets president Recep Tayyip Erdogans kvinnosyn.

Den häpna harklingen från EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen hörs tydligt på filmklippen från besöket hos Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i tisdags.

– Det spekuleras kring om det här var avsiktligt, om det var ett sätt att förödmjuka EU, säger Tomas Thorén, korrespondent i Turkiet.

Men Turkiets president slår tillbaka anklagelserna och spekulationerna.

– Turkiet menar att de följt de instruktioner de fått inför mötet ifrån EU-delegationen. De påtalar också att det finns någon typ av rivalitet mellan de två EU-höjdarna, så Turkiet vill inte ta på sig någon skuld i det här arrangemanget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.