Venezuela och Bolivia säger ja till Snowden

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanen Edward Snowden kan nu få asyl i Venezuela och Bolivia.

Beskedet från Bolivia kom genom presidenten Evo Morales på lördagen.

Bolivias president Evo Morales deklarerade på lördagen att Snowden får asyl i Bolivia om han begär det, skriver AFP.

Morales hindrades i veckan på sin väg hem från ett besök i Moskva, då det fanns misstankar om att Snowden fanns ombord på presidentplanet. Morales plan fick inte tillstånd att flyga över länder i Västeuropa; det tvingades gå ned i Wien.

Snowden och USA:s avlyssning

Flera länder har avslagit ansökan

Även Venezuela erbjuder asyl åt Edward Snowden, mannen som avslöjat det omfattande spionaget av USA och Storbritannien på den internationella data- och telefontrafiken, sade president Nicolás Maduro på fredagen.

Nicaragua har också fått en asylansökan av Edward Snowden. Den kan bli godkänd ”om omständigheterna så tillåter”, sade president Daniel Ortega.

Flera länder har avslagit asylansökningar från Snowden som har lämnat sex ansökningar till sex nya länder.

USA:s regering vill i nuläget inte kommentera att Snowden uppges ha möjlighet att få asyl i Venezuela.

Oppositionen kritisk

Venezuelas oppositionsledare Henrique Capriles kritiserar asylbeslutet. Att ge asyl till Snowden är ett sätt för Maduro att rikta uppmärksamhet mot något annat än landets många problem, anser han: Det ”löser inte den ekonomiska katastrofen, den rekordhöga inflationen, den kommande devalveringen, den ökade osäkerheten” samt bristen på viss mat och vissa produkter, skriver Capriles via mikrobloggtjänsten Twitter, enligt AFP.

Hur Snowden, vars pass dragits in, ska kunna ta sig från den flygplats i Moskva där han nu befinner sig till Venezuela är dessutom oklart.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden och USA:s avlyssning

Mer i ämnet