En halv miljon bolivar till vänster motsvarar en ny fembolivarsedel till höger. Foto: Federico Parra / AFP

Venezuela tar bort fem nollor på nya sedlar

Uppdaterad
Publicerad

Venezuela introducerar nya mynt och sedlar, där fem nollor stryks. Hyperinflation har gjort det nästintill omöjligt att handla med de gamla sedlarna.

För att köpa en kopp kaffe med kontanter krävdes en stor hög med sedlar. 2,5 miljoner bolivar kostade kaffet innan de nya sedlarna introducerades igår. Nu blir priset 25 bolivar.

De nya sedlarna ingår i ett paket med åtgärder presenterat av president Nicolás Maduro. Syftet är att försöka komma ikapp inflationen som enligt IMF väntas nå en miljon procent i år.

En annan åtgärd innebär att Venezuela nu knyter sin valuta till sin egen motsvarighet till bitcoin, regeringens oljeanknutna kryptovaluta petro.

Nya sedlar med fem nollor färre är en del av Maduros åtgärdspaket för att stoppa den skenande krisen och vad han kallar ”ekonomiskt krig” av ”imperialistiska krafter”. Foto: AFP / Venezuelas presidentadministration

Billig bensin som politisk kontroll

Bensinpriset – som varit bland det lägsta i världen – kommer i september höjas till internationellt marknadspris. Men de som har ett så kallat ”fosterlandskort”, ett särskilt id-kort utfärdat av regeringen, kommer att kunna fortsätta köpa bensin till subventionerat pris.

Oppositionen anklagar regeringen för att använda id-kortet för politisk kontroll.

En kund visar en bunt med bolivarsedlar på en bensinstation i Caracas, där människor köade för att köpa bensin före åtgärdspaketet med dyrare bensin trädde i kraft. Foto: Federico Parra / AFP

Minimilöner som i nuläget ligger på motsvarande nio svenska kronor i månaden ska också höjas flerfaldigt. President Maduro menar att åtgärderna inte bara ska rädda Venezuelas ekonomi, utan också sätta stopp för ”ekonomisk krigsföring” som han menar bedrivs av ”imperialistiska krafter”.

Ekonomer avfärdar krispaket

Men ekonomer är skeptiska till åtgärdspaketet och varnar för att metoden att trycka nya sedlar inte gör något åt inflationens grundproblem.

De menar att åtgärderna istället kan förvärra inflationen så att även de nya sedlarna blir värdelösa inom några månader.

Den ekonomiska krisen i Venezuela blev akut när oljepriset sjönk kraftigt 2014. Undernäringen har skjutit i höjden och över två miljoner människor har lämnat landet, rapporterar Sveriges Radio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.