Fängelset El Rodeo II i Guatire, Venezuela. Foto: TT

Venezuela släpper politiska fångar

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Venezuelas regering i en ovanlig försoningsgest släpper 80 av landets politiska fångar, sparkar landet ut toppdiplomater från Kanada och Brasilien. De båda länderna anklagas av regimen för att lägga sig i Venezuelas interna affärer.

Det är Brasiliens ambassadör Ruy Pereira och Kanadas charge d'affaires Carib Kowalik som åker ut sedan de förklarats ”persona non grata”, icke önskvärda, rapporterar BBC.

Beskedet kritiseras skarpt av de båda toppdiplomaternas länder. Men relationen med Venezuela har varit svår för både Kanada och Brasilien på senare tid.

Krisen i Venezuela

Kanada har exempelvis infört sanktioner mot individer i regimen i Venezuela med motiveringen att de begår brott mot de mänskliga rättigheterna samt att de är korrupta. Brasilien har å sin sida låtit meddela att Venezuelas president Nicolás Maduro ”ständigt trakasserar oppositionen”.

Kompromisslöst styre

Men den socialistiska regimen vill uppenbarligen få till stånd nya försök till förhandlingar med oppositionen. Beskedet att 80 oppositionella släpps ur fängelse var oväntat.

– Jag är glad över att vara fri, säger en av de frisläppta, Alfredo Ramos som greps i juli och dömdes till 15 månaders fängelse.

Liksom många andra greps han i samband med omfattande protester mot regimens alltmer kompromisslösa styre.

Hem till jul

Julfrigivningen väcker förvåning, även om Delcy Rodríguez, ordförande i landets konstituerande församling, betonar att de nu aktuella personerna rekommenderas få alternativa straff.

Delcy Rodriguez är ordförande i Venezuelas konstituerande församling. Foto: TT

– Ni får åka tillbaka till fängelset för läkarundersökningar och sedan kan ni åka hem och tillbringa julen med era familjer, sade hon i statlig tv under ett möte med 13 av fångarna.

Tidigare i veckan krävde oppositionsledare att president Maduro skulle släppa alla politiska fångar.

Enligt en beräkning har myndigheterna hållit 268 personer bakom lås och bom för att de ska ha protesterat mot Maduros regering. Vissa greps redan 2014, andra så sent som i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet