Unga högernationalister jagar röster i södra Italien: ”Vi ska förändra Europa”

Uppdaterad
Publicerad

Partiet som en gång ville att norra Italien skulle bryta sig loss vinner nu allt fler röster i södern. SVT Korrespondenterna har besökt Neapel och Sicilien där migranter, högernationalism och självbestämmande dominerar valkampanjen till EU-parlamentet.

– Vi vill tillbaka till det kejserliga Rom, till det Italien som förr var viktigt också internationellt, säger Nicole, en av de unga i högernationalistiska Lega.

Hetsig trafik i Neapels slitna hamnkvarter, en vespa viner oförväget mellan bilarna. Armando kör och Nicole sitter bakom, båda i 20-års åldern och aktiva för högernationalistiska Lega. De tar sig fram: smidigt, smart och självsäkert, lite grann som partiet de jobbar för.

– Vi är framtiden och Lega satsar på oss, säger de båda.

Korrespondenterna

Vinden från havet, där Capri höjer sig som en mörk ås vid horisonten, drar in i Neapelbukten och får skräpet att virvla runt i förfallna kvarter. De unga i Lega har haft problem att sätta upp sitt lilla tält på en gågata där de ska tala med folk och värva röster inför Europavalet.

– Skäms!

– Varför då?

– Det där partiet är skräp, säger mannen som stannat till för att titta på affischerna.

De är ett tiotal unga som försöker vinna sympati i ett av Neapels bättre kvarter. Gensvaret är tamt.

Neapel Foto: SVT

Ville bryta sig loss från södern

Nicole förklarar att många är skeptiska här i södern. Lega hette förr Lega Nord och ville att norra Italien, med Milano som huvudstad, skulle bryta sig loss från det fattigare södern.

En man argumenterar argt emot ungdomarna, tycker de vet för lite. Han vill visa dem en video i mobilen där Legas partiledare för inte länge sedan häcklade södern. ”Salvini vill bara ha våra röster” säger han ilsket.

– Jag säger till folk att Salvini gjort mycket för oss i södern. Han var här i Neapel och blev uppskattad. Han är karismatisk, säger Nicole.

Lega vinner i Italien och i Europa

Och röster har han fått, Matteo Salvini, partiledare, inrikesminister och vice premiärminister i regeringen numera, trots att han en gång inte ville veta av den italienska södern. I dag har han och hans parti omkring 30 procent av italienarna bakom sig. Salvini har spelat en huvudroll, hjälpt av att det under mer än ett decennium kommit migranter över Medelhavet, till Italien och Europa.

Nicole medger att frågan om migranterna är central:

– Vi är inte emot, vi är inte rasister som en del kallar oss. Vi vill bara ha en kontrollerad migration, säger den 21-åriga statsvetaren som också vill bemöta alla anklagelser om att Lega har fascismen i bagaget.

– Det är anakronistiskt att tala om fascism, säger hon. Det är en ideologi från det förflutna, från historien, det gäller inte längre. Lega är populistiskt.

Tillbaka till det gamla Italien

Basta! Det får räcka som förklaring. Hon vill hellre tala om det Europaval man räknar med framgång i. Om hur man vill förändra, kämpa mot den teknokratiska lobbyn som man menar har för mycket makt på bekostnad av medlemsstaterna. Självständighet är nyckelordet. Dessutom:

– Vi vill tillbaka till det kejserliga Rom, till det Italien från förr som var viktigt också internationellt. EU ska inte diktera hur försvar, säkerhet och gränser ska hanteras, säger hon.

Salvini på Sicilien

Under tiden kampanjar Salvini på Sicilien, där han också haft framgångar. Han vill att Lega ökar i EU-parlamentet och kanske att han på sikt kan bli ett slags ledare för EU-kritiska populister i Europa. Han drar som vanligt ordentligt på sitt bästa tema: migranterna över havet.

– Jag tror att jag visat er under de senaste 10 månaderna att om man vill så kan man, säger han från scenen på torget. Förra året kom hundratusentals migranter – i år ingen!

Salvini njuter av jublet och rättfärdigar därmed att han avsiktligt låter bli att fira befrielsen från nazism och fascism den här helgdagen. Den 25 april 1945 kunde nämligen grunden läggas till dagens demokratiska Italien. Salvini firar i stället att en ny polisstation invigs i staden Corleone, förr känd som ett tillhåll för maffiabossar.

”EU kommer att stoppa Salvini”

I dag är maffian tillbakapressad på Sicilien, men det är knappast något Salvini kan påstå ha någon större del i. Inte långt därifrån, i staden Palermo däremot, har den nu fem gånger omvalde borgmästaren Leoluca Orlando kämpat mot maffian sedan 80-talet – och haft framgång mot ”Cosa Nostra”. Palermo är nu Italiens säkraste stad och borgmästare Orlando ägnar i dag mer energi åt att bekämpa högernationalismen.

– Det finns en risk att Italien går tillbaka till det förflutna. Men Palermo kommer inte gå tillbaka till tiden då maffian styrde och Italien ska inte tillbaka till Mussolinis tid.

Kämpar för mänskliga rättigheter

Han är världskänd för sin hållning att mänskliga rättigheter måste stå över lagar som begränsar eller ogiltigförklarar dem, som rätten att röra sig. Orlando har tagit emot tusentals migranter och utmanat inrikesminister Salvinis så kallade säkerhetsdekret som ska omöjliggöra för migranter att komma till Italien med båtarna över havet. På frågan om han förstår oron hos många för att miljoner människor vill till Europa svarar han: ”Det är normalt att känna rädsla” och tillägger:

– Det är ett problem om din vision innebär: att jag är en individ och tillhör en grupp, men du är inte medlem i vår grupp, du är inte samma ras. Så jag försvarar mig genom att förstöra dig.

– Men jag menar, att jag försvarar mig genom att ta hand om dig, säger borgmästaren som hyllar EU som en lyckad union av minoriteter. 

Borgmästaren skyndar vidare på gatan mot en av stadens kyrkor där det hålls en mässa för offren för terrorn i Sri Lanka. Leoluca Orlando går dit med stadens tamilska minoritet och alla i Palermo tycks vilja hälsa, pussa och ta på honom på vägen dit. ”Tänk om Europa i framtiden kunde bli ett torg i stället för en fästning”, säger han och gestikulerar ut över det medeltida Palermo

”Vi ska förändra världen”

I Neapel har ungdomarna i Lega tagit sig till ett annat torg i en fattigare del av staden. Här tycks ingen vilja ifrågasätta deras existens eller budskap. Här är de på hemmaplan. Människor kommer fram och fyller i enkäter om vad de vill ska förändras i stadsdelen. I bakgrunden hänger flera grupper av afrikaner, de kommer inte fram och pratar. Nicole förklarar igen:

– Här finns många oregistrerade migranter. Det är ett problem för folk, det är farligt på kvällarna, det är oväsen och de blir fulla, folk vågar inte gå ut och ta promenader, säger hon.

Palermo har tagit emot tusentals migranter som kommit med båtar över Medelhavet. För borgmästare Orlando väger mänskliga rättigheter tyngre än de säkerhetsdekret som inrikesminister Salvini infört för att hindra migranter att gå iland på Siclien. Foto: SVT

Drivs in i kriminalitet

Borgmästare Orlando, liksom andra borgmästare i stora städer runtom i Italien, menar att de illegala migranterna drivs in i kriminalitet, eftersom Salvinis säkerhetsdekret inte ger dem någon möjlighet att ta sig hit legalt. Följaktligen har Lega lösningen på den oro som nu råder.

– Här försöker vi få många röster eftersom vårt mål är att garantera säkerheten, säger Nicole. Om de röstar för Lega röstar de för säkerhet.

Det är många som skriver upp sig för mer information om Lega den här eftermiddagen, trots regndropparna och den friska snålblåsten som river i valtältet och tömmer torget.

”Vi är framtiden”

Armando och Nicole susar i väg på vespan efter några timmar. Senare på kvällen över en öl på ett torg där stadens lite coolare kids samlas blir det tydligt att de drivs av entusiasm över ett sammanhang och en uppgift som de ser som viktig. Lite grann som unga alltid gjort, oavsett vilken övertygelse som skapat energin och förhoppningarna.

– Lega har flest unga invalda i parlamentet. Vi är det enda välorganiserade ungdomsförbundet i Italien, säger Armando. Och Nicole tillägger:

– Ja, vi är framtiden. Titta bara på Le Pen i Frankrike som går bra, och vi har Orban också. Det ser ut som att framtiden tillhör populisterna.

Så ni kommer att förändra världen?

– Det hoppas vi!

– Vi tänker försöka, steg för steg.

– Ja, Europa i alla fall.

Hela programmet Italien – framtiden för Europa? kan ses i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Korrespondenterna

Mer i ämnet