Till vänster: Victor Vescovo i sin ubåt. Till vänster: Djuphavsvarelser nere i Marianergraven, Stilla havet. Foto: TT/Reuters

Victor Vescovo dök i Marianergraven – möttes av skräp

Uppdaterad
Publicerad

En amerikansk upptäckare har funnit plast på havets botten. Detta i samband med att hans expedition slog rekord i djuphavsdykning, rapporterar brittiska BBC.

Den första maj nådde Victor Vescovo och hans team ner till den djupaste delen av världshavet, belägen i Marianergraven i Stilla havet.

Nere på nära 11 kilometers (10,927 meter) djup tillbringade 53-åringen nästan fyra timmar med att utforska havsbotten med hjälp av sin specialbyggda ubåt. Förutom det man kan tänka sig hitta nere i det blå så som havsvarelser – fann han även en plastpåse och godispapper.

Djuphavsvarelser på havets botten. Foto: TT/Reuters

Den här typen av extremdyk är den tredje i sitt slag. Under 1960 blev amerikanen Don Walsh och schweizaren Jacques Piccard de första att nå ner till Marianergraven.

Cameron tidigare rekordhållare

Ett halvt sekel senare, under 2012 nådde även filmregissören James Cameron Marianergraven med sin ljusgröna ubåt. Men nu är alltså Camerons tidigare rekord slaget – med 11 meter, skriver BBC.

– Det är nästan obeskrivligt hur uppspelta vi alla är över det vi precis gjort, kommenterade Vescovo om sin bedrift.

Ubåten uppe på däck. Foto: TT/Reuters

Plastskräp nere på havets botten

Totalt så gjorde Vescovo och hans team fem dyk ner till Marianergraven under sin expedition. Genom sina dyk tror man bland annat att man upptäckt fyra nya arter av räkliknande kräftdjur, man såg även en så kallad skedmask och färgglada klippor.

Att människans nedskräpning påverkar miljön har tidigare konstaterats vid liknande expeditioner. Vescovo och hans team planerar nu att undersöka de havsvarelser som de samlat in för att se om de bär på mikroplaster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.