• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

53,1 miljoner ton utsläpp stod svenskarna för 2018, en ökning med 0,9 procent jämfört med året innan. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Utsläpp av växthusgaser i Sverige ökar

Uppdaterad
Publicerad

Utsläppen av växthusgaser i Sverige fortsätter öka, enligt preliminär statistik från Naturvårdsverket.

– Det är oroväckande med tanke på de klimatmål vi har, säger Anna-Karin Nyström, chef för Klimatmålsenheten på Naturvårdsverket.

53,1 miljoner ton utsläpp stod svenskarna för 2018, en ökning med 0,9 procent jämfört med året innan. Det visar Naturvårdsverkets preliminära statistik av klimatpåverkande utsläpp inom Sveriges gränser. El- och fjärrvärmesektorn står bakom den största ökningen; 10 procent.

– Den här statistiken är svår att bryta ned på detaljerad nivå och då är det svårt att säga vad skillnaderna beror på, säger Anna-Karin Nyström, chef för Klimatmålsenheten på Naturvårdsverket. 

Klimat

Ny teknik behövs

När det gäller de största sektorerna, inrikestransporter och industrin, är förändringen minimal jämfört med 2017, trots att det finns stora möjligheter att minska utsläppen just där. Naturvårdsverket menar att det behövs utveckling och användning av ny teknik inom industrin, medan det för transportsektorn är energieffektiva och fossilfria fordon som krävs.

– Nu får vi lägga hoppet till allt som fortfarande kan göras och faktiskt görs.

Statistiska centralbyråns (SCB) statistik pekar åt samma håll. Den svenska ekonomin och de svenska hushållen står för 63,8 miljoner ton koldioxidekvivalenter. 2017 låg siffran på 63,3 miljoner ton.

I december publicerar Naturvårdsverket slutgiltig utsläppsstatistik för att följa upp klimatmålen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet