Den österrikiska kanslern Sebastian Kurz. Foto: Michael Gruber

Analys: ”Sebastian Kurz satsar nu allt på ett kort – sig själv”

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Den österrikiske kanslern Sebastian Kurz satsar nu allt på ett kort – sig själv. Strache-videon och många andra svårförsvarade skandaler har gjort det högernationalistiska frihetspartiet FPÖ till en omöjlig partner för Kurz.

Ingrid Thörnqvist

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

Sebastian Kurz lyckades nå många nya unga väljare med sin förnyelse av det gamla borgerliga österrikiska ÖVP. Med sin ungdomliga framtoning i en ny lista i turkos partifärg i stället för svart gick hans parti fram med dryga sju procentenheter i parlamentsvalet 2017. 

Socialdemokraternas ”framgång” var att man inte backade utan höll sig kvar på samma nivå som valet innan. Därmed lyckades det socialdemokratiska SPÖ behålla en andraplats i partilandskapet men bara ytterst knappt: med en halv procentenhet före frihetspartiet FPÖ och med ett enda mandat mer än FPÖ i parlamentet.

Skapade känsla av förnyelse

När Sebastian Kurz utlyste nyval gjorde han det med vetskapen om att han har ett starkt stöd, särskilt bland unga. Han lyckades skapa den känsla av förnyelse som väljarna behövde. Hans lista gick fram till och med i det röda Wien och i Burgenland. Men även FPÖ:s invandringskritiska och islamfientliga hållning fick stöd i gamla SPÖ-fästen. Det var ändå ett vågat grepp att släppa in FPÖ i regeringen. Oppositionen rasade och även inom ÖVP höjdes många ögonbryn när FPÖ fick de tyngsta områdena: utrikes, inrikes, försvar och vicekanslersposten. 

Sedan dess har den unge kanslern fått ägna tid och kraft åt att minimera skadeverkningarna av FPÖ-medlemmars stötande uttalanden och avslöjade samrören med högerextrema grupper. Videon där partiledaren Strache uppenbart ägnar sig åt maktmissbruk blev alltför magstark för kanslern och dödsstöten för koalitionsregeringen.  ”Det är nog”, sa Kurz uppgivet på presskonferensen på lördagen.

Oklart vem som läckte videon

Det är ännu inte klarlagt vem som läckt Strache-videon till tyska medier på mystiska vägar. Känt är dock att västliga säkerhetstjänster misstänker att Österrike kan läcka känslig information till Ryssland. Videon innehåller klassiska underrättelseknep: vackra kvinnor som gillrar fällor med hjälp av sprit och feta sedelbuntar. Heinz-Christians Straches karriär är över. FPÖ:s nye partiledare Norbert Hofer förlorade knappt presidentvalet 2016. Frågan är om han kan reparera skadan inför nyvalet.

Inom EU har Österrike vacklat mellan de liberala gamla bundsförvanterna och de invandringskritiska och nationalistiska partier som fått allt mer stöd i grannländerna. Det har varit en delikat balansakt för Sebastian Kurz. På hemmaplan har hans förtroendesiffror varit fortsatt stabilt höga. De väljare som likt kanslern fått ”nog” av FPÖ hoppas han nu locka över. Det politiska stjärnskottet har fyllt 33 år när hans popularitet på nytt ska prövas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.