Pham Doan Trang skrev om människors rättigheter och påstådd polisbrutalitet i Vietnam, vilket resulterat i ett nio år långt fängelsestraff. Foto: Pär Fredin/TT

Vietnam fängslar journalist i nio år för ”antistatliga” handlingar

Uppdaterad
Publicerad

En domstol i Vietnam dömde under tisdagen en journalist till nio år i fängelse för vad myndigheten rubricerar som antistatliga handlingar, berättar statliga medier och hennes advokater.

Hennes fall har uppmärksammats av flertalet internationella mänskliga rättighetsgrupper, rapporterar Reuters.

Pham Doan Trang, 43, publicerade material om människorsrättigheter och påstådd polisbrutalitet i Vietnam. Hon dömdes föratt ”bedriva propaganda mot staten” av en domstol i Hanoi,enligt hennes juridiska team och statskontrollerade medier.

Trots djupgående ekonomiska reformer och ökad öppenhet försocial förändring, behåller Vietnams styrande kommunistparti tätmediacensur och tolererar knappt kritik. Försök att nå domstolen för att få en bekräftelse av domen gav inga resultat, uppger Reuters.

”farlig för samhället”

– Det var ett så långt straff, nära maxtiden för sådana agerande, sade en av hennes advokater, Nguyen Van Mieng. Advokaten tillade att Trang inte erkände sig skyldig vid rättegången och att de skulle träffas senare för att diskutera ett eventuellt överklagande.

Trang greps timmar efter en årlig dialog mellan USA och Vietnam om mänskliga rättigheter i oktober förra året, ett gripande som den amerikanska ambassaden menade går emot yttrandefriheten.

Dang Dinh Manh, en annan medlem av hennes juridiska team, sade att nio års fängelse onekligen är strängt.

– Domarna insisterade på att Trangs verksamhet var farligför samhället och för administrationen.

USA går emot

USA fördömde domen och uppmanade Vitenams regering att släppa Trang och tillade att alla borde kunna uttrycka sina åsikter fritt och utan rädsla för repressalier.

Om Pham Doan Trang och hennes team lyckas överklaga återstår att se.

Stoppades från möte med Obama

För att se till Trangs bakgrund kan nämnas att i maj 2016 greps hon av polis och hindrades därmed från att delta i ett möte med dåvarande amerikanska presidenten Barack Obama, som hade bjudit in henne till ett aktivistforum.

Två år senare greps hon ännu en gång, efter att ha träffat en europeisk delegation som förberedde en årlig dialog mellan EU och Vietnam om mänskliga rättigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.