Donald Trump, Pippi Långstrump och Janne Andersson är några av huvudrollsinnehavarna under 2020. Foto: Patrick Semansky/AP/TT, SF/SVT, Janerik Henriksson/TT

Nio viktiga händelser att ha koll på 2020

Uppdaterad
Publicerad

Presidentval i USA, Pippi Långstrump fyller 75 år och OS hålls i Tokyo, Japan är några av det nya årets största händelser. Här är en lista med viktiga hållpunkter i Sverige och världen under 2020.

Barnkonventionen blir svensk lag

Den 1 januari träder FN:s barnkonvention i kraft som svensk lag. Enligt barnkonventionen ska barnets bästa komma i främsta rummet vid alla åtgärder som rör barn. Barn som är i en utsatt situation ska få ett starkare rättsligt skydd. Lagen innebär bland annat att domstolar och myndigheter får större skyldighet och ökad möjlighet att sätta barnens rättigheter i fokus.

Brexit

Storbritannien väntas lämna EU den 31 januari. Sedan väntar fortsatta förhandlingar mellan Storbritannien och Europeiska unionen.

Melodifestivalen 60 år

2020 fyller Melodifestivalen 60 år. Den första deltävlingen hålls den 1 februari i Linköping. Följande fyra veckor gästar folkfesten Göteborg, Luleå, Malmö och Eskilstuna. Finalen avgörs den 7 mars i Friends Arena i Stockholm.

David Sundin, Lina Hedlund och Linnea Henriksson leder Melodifestivalen 2020. Foto: Eva Edsjö/SVT

Fotbolls-EM

Den 12 juni drar det sextonde europeiska mästerskapet i fotboll igång. Det är första gången som fotbolls-EM spelas i fler än två länder. England, Azerbajdzjan, Danmark, Irland, Italien, Nederländerna, Rumänien, Ryssland, Skottland, Spanien, Tyskland och Ungern är årets värdländer. Sverige spelar sin första match mot Spanien klockan 21 den 15 juni. Finalen spelas den 12 juli på Wembley Stadium i London.

Förbundskapten Janne Andersson leder svenska herrlandslaget i fotbolls-EM. Foto: Janerik Henriksson/TT

Tyskland ordförande i EU

Den 1 juli tar stornationen Tyskland över ordförandeskapet i Europeiska unionens råd efter att Kroatien hållit i ordförandeklubban det första halvåret. Ordförandeskapet har en central roll i främst internationella förhandlingar.

OS i Tokyo

De 32:a olympiska sommarspelen hålls i Tokyo, Japan och invigs fredagen den 24 juli. Ryssland kommer inte att delta eftersom nationen har stängts av från internationella mästerskap de kommande fyra åren på grund av doping. Spelens sista dag är söndagen den 9 augusti. Här kan du läsa hela programmet för sommarens OS.

Paralympiska spelen i Tokyo

22 sporter gör upp när paralympiska spelen arrangeras i Tokyo, Japan knappt två veckor efter sommarens OS. Tävlingarna invigs tisdagen den 25 augusti och avslutas söndagen den 6 september.

Presidentval i USA

Den 3 november avgörs presidentvalet i USA. Den nuvarande presidenten Donald Trump kandiderar till att bli omvald. Här kan du hålla koll på vilka personer som ställer upp i primärvalen. Vem som får världens kanske mäktigaste jobb återstår att se.

I november avgörs det om Donald Trump får fortsätta leda USA eller om det blir någon annan som tar över presidentposten. Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Pippi Långstrump 75 år

I november 1945 kom den första boken om Pippi Långstrump ut. Pippi är en av Astrid Lindgrens mest kända litterära figurer som skapades redan 1941. Pippi-böckerna har översatts till 77 olika språk.

2020 fyller folkkära Astrid Lindgren-karaktären Pippi Långstrump 75 år. Foto: SF/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.