Beslutet: Ryssland stängs av i fyra år

Uppdaterad
Publicerad

Rysk idrott stängs av i fyra år på grund av dopning – det meddelar Internationella antidopningsorganisationen Wada under måndagen.
Därmed missar nationen sommarens OS och andra stora mästerskap de kommande fyra åren.

– Alldeles för länge har Ryssland urholkat den rena sporten, säger Wadas ordförande Craig Reedie säger i ett pressmeddelande.

Redan i november föreslog Wadas granskningskommitté en avstängning av rysk idrott i fyra år – och nu står det klart att så blir fallet. I dag diskuterades nämligen förslaget av Wadas verkställande utskott och vid ett möte i Paris fattade man alltså beslutet att stänga av Ryssland.

– Jag kan bekräfta att Wada enstämmigt har följt rekommendationen från Wadas oberoende kommitté, säger presschefen James Fitzgerald till NRK.

Det innebär att Ryssland missar sommarens OS i Tokyo och andra globala mästerskap de kommande fyra åren. Ryssland får inte heller arrangera eller söka stora mästerskap.

Reinebo: ”Det ska svida”

– Ryssland har fått alla möjligheter till att sopa rent framför sin egen dörr och åter ansluta sig till det globala antidopningsarbetet till förmån för sina idrottare och för sportens integritet, men de valde i stället att fortsätta sitt bedrägeri och sin förnekelse. Som ett resultat av detta har Wada svarat med starkast möjliga medel, medan rättigheterna har skyddats för de ryska idrottare som kan bevisa att de inte har deltagit i eller gynnats av dessa bedrägliga handlingar, säger Craig Reedie.

Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges olympiska kommitté, är nöjd med beslutet.

– Det Ryssland gjort strider mot idrottens värdegrund och det ska straffas hårt. Fyra år och två OS är rimligt. Det kommer svida och det ska svida, säger Reinebo till SVT Sport.

Ryska idrottare kan dock få tävla under neutral flagg – förutsatt att de kan bevisa att de inte finns med i McLaren-rapporten. Idrottarna måste också bevisa att de inte lämnat positiva dopningsprov och att deras dopningsprov inte är manipulerade.

Fotbolls-EM omfattas inte

– Den äldre generationens tränare måste ändra sig, unga idrottare måste utbildas. Det krävs ett annat synsätt, att det här är oacceptabelt och strider mot värderingarna, sa Oliver Niggli, Wadas generalsekreterare, till SVT Sport förra veckan.

Wadas konflikt med den ryska idrotten sträcker sig sedan McLaren-rapporten släpptes i november 2015.

Ryssland kan överklaga beslutet till Idrottens skiljedomstol Cas.

Wada har tidigare bekräftat att varken fotbolls-EM eller Champions League omfattas av sanktionerna.

”Fotbolls-EM är inte ett större globalt mästerskap. Snarare ett kontinentalt ensportsevenemang. Så EM påverkas inte av denna rekommendation”, sa Fitzgerald till AP för knappt två veckor sedan.

KLIPP: Därför stängs Ryssland av – SVT Sport reder ut

Wada stänger av den ryska antidopningsorganisationen Rusada och rysk idrott i fyra år. De stora mästerskapen som avstängningen gäller är OS, Paralympics och VM i de idrotter som har avtal med Wada (inklusive alla OS-idrotter).

  • Ryska idrottare och tränare får bara delta i de stora mästerskapen om de kan bevisa att de inte finns med i McLaren-rapporten, inte har lämnat positiva dopningsprov eller att deras dopningsprover inte manipulerats. De ryska idrottarna får i så fall delta under neutral flagg.
  • Representanter för den ryska regeringen får inte nomineras till och får inte sitta i styrelser eller kommittéer i Wada eller i idrottsförbund som har avtal med Wada. Det är oklart om president Vladimir Putin kan behålla sin hedersordförandepost i Internationella judoförbundet.
  • Representanter från den ryska regeringen och de på ledande poster i Rysslands olympiska kommitté eller paralympiska kommitté får inte delta vid de stora mästerskapen.
  • Ryssland får inte arrangera, eller söka, stora mästerskap. Undantag kan göras om det inte är praktiskt eller lagligt möjligt att flytta ett redan tilldelat mästerskap.
  • Den ryska flaggan får inte hissas vid något av de stora mästerskapen. Nationalsången får inte heller spelas.
  • Rusada ska betala Wadas kostnader för utredningen av Rusada-data och bötfälls dessutom.

Fakta: Mästerskap som kan flyttas

Ryssland har redan tilldelats ett antal mästerskap de kommande fyra åren, som nu kan flyttas om det är praktiskt och lagligt möjligt. Här är några exempel:
2022: VM i volleyboll, herrar, Jekaterinburg, VM i brottning, Krasnojarsk.
2023: Junior-VM i ishockey, herrar, Novosibirsk, VM i ishockey, herrar, S:t Petersburg.

EM i fotboll 2020, med matcher i S:t Petersburg, påverkas inte då det inte handlar om världsmästerskap. Andra tävlingar som Champions League-finalen i fotboll 2021 i S:t Petersburg och formel 1-lopp i Sotji får också arrangeras i Ryssland.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer