Omar Abdel Hamid El-Hussein fångades på bild av en övervakningskamera vid en tågstation. Foto: TT

Vilks målet i terrorattacken i Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

Det var Lars Vilks som var målet för terrorattacken i Köpenhamn i februari förra året. Det säger en av de fyra män som nu står inför rätta för medhjälp till terrorism, skriver DR.

Tidigare har både den danska polisen och Vilks själv sagt att det var han som var målet för attentatet mot den debatt som Vilks deltog i 14 februari förra året i kulturhuset Krudttønden.

Vid midnatt 14 februari attackerade el-Hussein även en synagoga i centrala Köpenhamn där judiske Dan Uzan blev ihjälskjuten när han obeväpnad vaktade en konfirmationsfest.

Nu bekräftar en av de fyra män som nu är åtalad för att ha hjälpt Omar Abdel Hamid el-Hussein med attacken mot synagogan att det var Lars Vilks som var målet i attacken mot Krudttønden, uppger DR.

De fyra männen, som är 21 år, 23 år, 26 år och 31 år, står alltså inte åtalade för medhjälp till attacken där Vilks var målet.

”Det var Muhammedtecknaren som skulle dö”

Det är 26-åringen som berättar att el-Hussein träffade honom och de tre andra männen efter angreppet mot Krudttønden och att el-Hussein då berättat vad som hänt.

Han ska ha avlossat flera skott med en automatkarbin av typen M95. Skotten hade dödat filmaren Finn Nørgaard som var på plats, men det var en olycka menade el-Hussein.

– Det var inte han som var den som skulle dö. Det var Muhammedtecknaren, Lars Vilks, säger 26-åringen i Byrettens största sal i Köpenhamn.

Första gången 26-åringen berättar

Efter mötet mellan de fyra och el-Hussein skildes de åt. Men vapnet som använts för att försöka döda Lars Vilks hade lämnats kvar hos 26-åringen. Han försöker under förhören förklara varför han inte vände sig till polisen och att han och de tre andra männen kände att el-Husseins historia var långsökt.

Att man inom den kriminella miljön håller sig till varandra och att man därför inte pratar med polisen angav han också som orsak till varför han inte berättade om mötet med el-Hussein och att han nu hade vapnet som använts i attacken i sin ägo.

Det är första gången som 26-åringen berättar sin version av vad som hände timmarna efter attacken mot Krudttønden. Han har tidigare vägrat att berätta något för polisen efter det att han frihetsberövades, skriver DR.

Åklagaren Bo Bjerregaard har tidigare under rättegången presenterat bevis på att el-Hussein gjort sökningar på nätet på debattmötet i Krudttønden dagarna före attentatet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Köpenhamn

Mer i ämnet